Hoppa till innehåll
Media

På måndag inleds de sista förhandlingarna i Bonn före klimatmötet i Paris

miljöministeriet
Utgivningsdatum 16.10.2015 7.30
Pressmeddelande

Den 19­–23 oktober förs de sista officiella förhandlingarna om ett nytt internationellt klimatavtal innan klimatmötet i Paris går av stapeln. Förhandlingarna förs i Bonn. Målet med förhandlingarna är att ingå ett täckande avtal i Paris i december 2015 för att de globala växthusgasutsläppen ska minskas efter 2020.

I Bonn behandlas det förslag till avtals- och beslutsutkast som ordförandena offentliggjorde i oktober med tanke på Parismötet.

"De nya utkasten utgör ett stort framsteg. Så sent som i somras var avtalsutkastet en 80-sidig sammanställning av olika länders önskemål. Nu är texten 20 sidor lång, antalet alternativa lösningar har begränsats och det läggs huvudsakligen fram ett alternativ. Med de här utgångspunkterna kan det föras diskussioner på politisk nivå och förhandlas om detaljer" säger Finlands chefsförhandlare Harri Laurikka.

I utkasten behandlas element som är viktiga för både EU och Finland, t.ex. det långsiktiga målet att begränsa den globala uppvärmningen till högst två grader, avsikten att med fem års intervall se över att åtagandena är tillräckliga samt åtagandenas mätbarhet. Utkastet möjliggör dessutom internationellt samarbete när det gäller utsläppsminskningar, vilket är en förutsättning för internationell utsläppshandel.  För EU och många industriländer är det besvärligt att utkastet utgår från den nuvarande indelningen i utvecklade länder och tillväxtländer. EU anser det viktigt att alla länder bär sitt ansvar och minskar sina utsläpp enligt bästa förmåga.

"Under mötet nästa vecka ska parterna ge sin syn på textutkasten. Det är viktigt att ordförandenas förslag antas som underlag för förhandlingarna och att arbetet i Bonn genast kör i gång effektivt", säger Harri Laurikka.

Tre av fyra länder har meddelat sina bidrag till det nya avtalet

Med tanke på det nya klimatavtalet ska länderna meddela vad de tänker göra för att minska sina utsläpp efter 2020 och eventuellt även hur de ska anpassa sig till klimatförändringen. Hittills har 149 länder meddelat sina planerade nationellt fastställda bidrag (intended nationally determined contribution, INDC) till det nya klimatavtalet. De sammanlagda utsläppen från dessa länder utgör nästan 90 procent av de globala utsläppen.

Bidrag har kommit in från såväl stora utsläppsländer och ekonomier som från mindre utvecklade och särskilt sårbara länder. Många centrala oljeproducerande länder har inte ännu meddelat några bidrag, däribland Saudiarabien, som hör till G20-gruppen, och bl.a. Qatar, Förenade arabemiraten, Venezuela, Nigeria och Malaysia. Enligt Laurikka blir det också intressant att i Bonn se hur dessa länder förhåller sig till överläggningarna.

EU-kommissionen, Marocko – som är ordförandeland för 2016 års partskonferens – samt UNDP och UNEP ordnade den 12–13 oktober ett möte i Rabat, där det aktuella INDC-läget sattes i relation till det globala tvågradersmålet. Det bedöms att bidragen globalt sett kommer att leda till utsläppsreduceringar under nästa årtionde. Minskningen kommer dock inte att vara tillräckligt snabb med tanke på tvågradersmålet, och det betyder att ambitionen när det gäller att minska utsläppen borde höjas och ses över regelbundet. Ju tidigare utsläppen minskas, desto bättre kan klimatförändringens skadliga effekter förhindras i framtiden. FN:s klimatkonventions sekretariat kommer i början av november att offentliggöra en sammanfattande rapport över de bidrag parterna lämnat.

Mer information

Harri Laurikka, chefsförhandlare, miljöministeriet, tfn +358 295 250 156, [email protected], @paaneuvottelija #Pariisi2015