Hyppää sisältöön
Media

Viimeiset neuvottelut ennen Pariisin ilmastokokousta käyntiin Bonnissa maanantaina

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 16.10.2015 7.30
Tiedote

Viimeiset viralliset neuvottelut uudesta kansainvälisestä ilmastosopimuksesta ennen Pariisin ilmastokokousta käydään Saksan Bonnissa 19.­–23.10. Neuvottelujen tavoitteena on solmia joulukuussa 2015 Pariisissa kattava sopimus, jolla maailmanlaajuisia kasvihuonekaasupäästöjä vähennettäisiin vuoden 2020 jälkeen.

Bonnissa käsitellään lokakuun alussa julkaistua puheenjohtajien ehdotusta Pariisin sopimus- ja päätösluonnoksiksi.

”Uudet luonnokset ovat suuri harppaus eteenpäin. Vielä kesällä sopimusluonnos oli 80-sivuinen kokoelma eri maiden toiveita. Nyt teksti on 20-sivuinen, vaihtoehtoisten ratkaisujen määrä on rajattu, ja pääsääntöisesti esillä on yksi vaihtoehto. Niiden pohjalta on mahdollista käydä poliittisen tason keskusteluja ja neuvotteluja yksityiskohdista”, Suomen pääneuvottelija Harri Laurikka sanoo.

Luonnoksissa on mukana EU:n ja Suomen kannalta tärkeitä elementtejä, kuten pitkän aikavälin tavoite lämpenemisen rajoittamiselle alle kahden asteen, sitoumusten riittävyyden tarkasteleminen viiden vuoden välein ja sitoumusten mitattavuus. Lisäksi luonnos mahdollistaa kansainvälisen yhteistyön käyttämisen päästövähennyksissä, mikä on kansainvälisen päästökaupan edellytys.  EU:lle ja monelle teollisuusmaalle hankalaa on, että luonnos sisältää nykyisenkaltaisen jaon kehittyneisiin ja kehittyviin maihin. EU pitää tärkeänä, että kaikki maat vähentävät päästöjään kykyjensä ja vastuidensa mukaisesti.

”Ensi viikon kokouksessa osapuolet kertovat näkemyksensä tekstiluonnoksista. On tärkeää, että puheenjohtajien ehdotus hyväksytään neuvotteluiden pohjaksi ja Bonnissa päästään heti työskentelemään tehokkaasti”, Harri Laurikka sanoo.

Kolme neljännestä maista ilmoittanut panoksensa Pariisin sopimukseen

Uutta ilmastosopimusta varten maat ilmoittavat, mitä ne aikovat tehdä vähentääkseen päästöjään vuoden 2020 jälkeen ja halutessaan myös kuinka ne sopeutuvat ilmastonmuutokseen. Tähän mennessä 149 maata on antanut oman panoksensa (intended nationally determined contribution, INDC) uuteen ilmastosopimukseen.  Näiden maiden yhteenlasketut päästöt kattavat lähes 90 prosenttia maailmanlaajuisista päästöistä.

Mukana on panoksia sekä suurimmilta päästäjiltä ja talouksilta että vähiten kehittyneiltä ja erityisen haavoittuvilta mailta. Panostaan eivät ole vielä ilmoittaneet monet keskeiset öljyntuottajamaat ml. G20- ryhmään kuuluva Saudi-Arabia sekä muun muassa Qatar, Yhdistyneet arabiemiraatit, Venezuela, Nigeria tai Malesia. Laurikan mukaan Bonnissa on kiinnostavaa nähdä myös, miten nämä maat nyt neuvotteluissa käyttäytyvät.

EU:n komissio, vuoden 2016 osapuolikokouksen puheenjohtajamaa Marokko, UNDP ja UNEP järjestivät 12.–13. lokakuuta Rabatissa kokouksen, jossa arvioitiin INDC-tilannetta suhteessa maailmanlaajuiseen kahden asteen tavoitteeseen. Arvioiden perusteella panokset kääntävät päästöt laskuun maailmanlaajuisesti seuraavalla vuosikymmenellä. Vähentämisen tahti ei kuitenkaan ole riittävä kahden asteen tavoitteen näkökulmasta, vaan päästövähennysten kunnianhimon tasoa tulisi tarkastella säännöllisesti ja vahvistaa.  Mitä aikaisemmin päästöjä vähennetään, sitä paremmin voidaan estää ilmastonmuutoksen haitallisia seurauksia tulevaisuudessa. YK:n ilmastosopimuksen sihteeristö julkaisee yhteenvetoraportin osapuolten toimittamista panoksista marraskuun alussa.

Lisätietoja

Pääneuvottelija Harri Laurikka, ympäristöministeriö, p. +358 295 250 156, [email protected]  @paaneuvottelija #Pariisi2015