Hyppää sisältöön
Media

Ympäristöministeriö rahoittaa ravinteiden kierrätystä ja jätevesien käsittelyn energiatehokkuutta edistäviä hankkeita

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 7.1.2021 9.42
Uutinen

Ympäristöministeriö rahoittaa noin 13 miljoonalla eurolla 31 hanketta, jotka edistävät jätevesien ravinteiden kierrätystä, tukevat ravinteiden kierrätyksen symbiooseja, parantavat jätevesien käsittelyn energiatehokkuutta ja ottavat talteen energiaa jätevesistä.

Hankkeiden toimet edistävät ilmaston ja vesien suojelua, vahvistavat kiertotaloutta sekä lisäävät Suomen ravinneomavaraisuutta.

Jätevesien käsittelyn energiatehokkuutta edistävissä hankkeissa parisen kymmentä kuntaa ja/tai kuntien vesihuoltolaitosta eri puolilta Suomea ottavat lämpöä talteen puhdistetusta jätevedestä tai lietteestä, parantavat käsittelyprosessin tehokkuutta eri keinoin (muun muassa ilmastusta tehostamalla, prosessiautomaatiota kehittämällä tai ajotapamuutoksin) tai tehostavat biokaasuprosessin toimintaa. Lisäksi hankkeissa parannetaan myös puhdistamoiden energiaomavaraisuutta.   

Ravinteiden kierrätyksen hankkeissa keskitytään etenkin jäteveden fosforin ja typen talteenottoon ja talteenottotekniikoihin sekä niiden kehitykseen. Useissa hankkeissa on mukana myös ravinnekiertosymbiooseja, joissa toisen toimijan jäte on toisen syöte tai muulla tavoin tehdään yhteistyötä ravinnekierrätyksen eteen.

Hankkeet kestävät enintään vuoden 2022 loppuun.

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Riikka Malila, p. 0295 250 160, [email protected]