Hyppää sisältöön
Media

Ympäristö- ja ilmastoministeri Mykkänen Kiovassa: Tuemme Ukrainaa ympäristötuhojen kartoituksessa ja jälleenrakennuksessa

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 8.3.2024 19.19
Tiedote

Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen vieraili perjantaina 8. maaliskuuta Kiovassa Ukrainan ympäristö- ja luonnonvarainministeri Ruslan Striletsin kutsusta. Hän tapasi vierailulla myös Ukrainan varapääministerin ja jälleenrakennusministerin Oleksandr Kubrakovin sekä varaenergiaministeri Svitlana Grynchukin.

Ministeri Mykkänen korosti Kiovassa, että Suomi tukee Ukrainaa yhteiskuntansa uudistamisessa. 

”Olemme täällä edistääksemme konkreettisesti Ukrainan energiajärjestelmän ja puhtaan siirtymän rakentamista sekä ympäristötuhojen korjaamista. Suomi auttaa Ukrainaa aktiivisesti niin sodassa kuin sodan jälkeisessä jälleenrakennuksessa. Olemme yhdessä Saksan ja Bulgarian kanssa vetovastuussa Zelenskyin rauhansuunnitelman ympäristöoikeutta koskevassa artiklassa eli autamme Ukrainaa ympäristötuhojen kartoituksessa, jotta Venäjä saadaan teoistaan vastuuseen”, ministeri Mykkänen painotti.

Mykkänen vieraili Kiovassa myös Pohjoismaiden ympäristörahaston Nefcon rahoituksella peruskorjatussa päiväkodissa sekä ohjusiskun vaurioittamalla asuinalueella.

Suomen työ ympäristötuhoja koskevassa kansainvälisessä yhteistyössä on osa presidentti Zelenskyin vuonna 2022 tekemää rauhanaloitetta. Suomen ympäristökeskus ja Ilmatieteen laitos vahvistavat Ukrainan hallinnon toimintavalmiuksia sodan ympäristötuhojen arvioimisessa, todentamisessa ja tiedon levittämisessä yhteistyössä ukrainalaisten kumppaniorganisaatioiden kanssa. Ulkoministeriö on myös viimeistelemässä tukipäätöstä YK:n ympäristöohjelman UNEPin Ukrainan-toimintoihin. Tuen avulla luodaan yhteyksiä muihin YK:n Ukrainassa toteuttamiin hankkeisiin, jolloin suomalaisvirastojen työn tulokset saadaan laajempaan käyttöön. Sodan ympäristötuhojen arviointi ja ympäristöriskien vähentäminen on yksi helmikuussa Kiovassa julkaistun korkean tason työryhmän raportin suosituksista. 

Kiovassa oli East Officen johdolla vierailulla samaan aikaan suomalaisten yritysten edustajia, jotka osallistuivat osittain samoihin tapaamisiin. Yrityksillä oli mahdollisuus kertoa osaamisestaan ja ratkaisuista, joista olisi hyötyä Ukrainan jälleenrakentamisessa ja vihreässä siirtymässä.

Lisätietoja

Leevi Hietanen (ministerin haastattelupyynnöt, Kiovassa 8.3.)
Ministeri Mykkäsen eduskunta-avustaja
+358 50 4751 032

Henna Haapala (Helsingissä)
Kansainvälisten asiain neuvos
ympäristöministeriö
+358 295 250 070