Hyppää sisältöön
Media

Ryhdin tekijät
Viestintää rakennetun ympäristön digimuutoksen ytimestä

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 30.1.2024 9.43
Uutinen

Viestintäsuunnittelija Oona Tähkänen on yksi avainhenkilöistä digitalisaation eturintamassa ympäristöministeriön Ryhti-hankkeessa. Viestinnän suunnittelun ja koordinoinnin ohella hän on synnyttämässä keskustelua rakennetun ympäristön digimuutoksen vaikutuksista ja hyödyistä.

Heippa, kuka olet?   

Heippa, olen  Oona Tähkänen. Ryhti-hankkeeseen hyppäsin kunnolla mukaan viime syksynä, kun aloitin ympäristöministeriössä viestintäsuunnittelijana. Pääsin kuitenkin jo tutustumaan hankkeeseen viime kesänä, kun olin ympäristöministeriössä viestinnän korkeakouluharjoittelijana. 

Vuoden vaihteessa valmistuin Jyväskylän yliopiston viestinnän kandidaatti- ja maisteriohjelmasta filosofian maisteriksi. Opinnoissa keskityin tarkastelemaan erityisesti viestintää ja vuorovaikutusta työelämässä ja yhteiskunnallisissa yhteyksissä. Opinnoista on ollut paljon hyötyä, kun olemme suunnitelleet ja kehittäneet Ryhti-hankkeen viestintää.  

Mitä teet? 

Olen mukana suunnittelemassa hankkeen viestintää yhdessä viestintätoimistokumppanimme ja Suomen ympäristökeskuksen (Syke) kanssa. Ryhti-hankkeessa vastuualueelleni kuuluu erityisesti ympäristöministeriön omat viestintäkanavat ja niissä viestiminen ympäristöministeriöön liittyvistä aiheista kuten lainsäädännön muutoksista ja kumppaniavustuksista. Lisäksi yritän pitää huolen siitä, että viestintä on yhtenäistä ympäristöministeriön muun viestinnän kanssa. Viestintää toteutetaan yhdessä Ryhti-hankkeen asiantuntijoiden kanssa. 

Millaiset tavoitteet teillä on? 

Ryhti-hankkeessa viestinnän tavoitteena on tarjota hankkeesta ja tietojärjestelmästä ajantasaista, selkeää tietoa sidosryhmillemme. Pyrimme synnyttämään keskustelua ja ymmärrystä rakennetun ympäristön digimuutoksen vaikutuksista ja hyödyistä. Viime vuonna keskiössä olivat muutoksen vaikutukset, valmistautuminen järjestelmän käyttöönottoon ja kumppanitestaus. Tänä vuonna keskitymme viestimään yhä enemmän itse tietojärjestelmästä.  

Missä vaiheessa työ etenee, ja millaiset ovat tunnelmat? 

Ryhti-hankkeen viestintää on suunniteltu ja toteutettu koko hankkeen ajan. Varsinaista hanketta on jäljellä enää tämä vuosi. Tänä vuonna pyrimme viestimään entistäkin enemmän muutoksen vaikutuksista arkityöhön. Keskitymme yhä vahvemmin järjestelmän käyttöönottoon ja kumppanitestauksen konkreettisiin tuloksiin. Tavoitteenamme on saada yhä enemmän sidosryhmiä mukaan rakentamaan uutta kotia rakennetun ympäristön tiedolle.  

Tunnelma on hyvä ja innostava. On upeaa, että tämä on se vuosi, kun järjestelmä avautuu vaiheittain! Työtä on silti vielä paljon edessä, mutta onneksi saan työskennellä asiantuntevassa tiimissä ja alan johtavien asiantuntijoiden kanssa. Pääsen syventämään osaamistani sekä yhteiskunnallisessa viestinnässä että rakennetun ympäristön digitalisaatiossa.  

Uutinen YM019:00/2020