Hyppää sisältöön
Media

Valtioneuvosto esittää lykättäväksi pakkausten tuottajien vastuuta kuluttajapakkausten jätehuollosta

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 27.11.2013 11.10
Tiedote

Valtioneuvoston hyväksyi tänään hallituksen esityksen laiksi jätelain muuttamisesta. Pakkaajille annetaan lisäaikaa 1.5.2015 saakka toteuttaa pakkausten laajennettu tuottajavastuu, mitä nykyinen jätelaki edellyttää toteutettavaksi vuotta aiemmin. Lisäksi tuottajien velvollisuutta järjestää käytöstä poistettujen pakkausten keräyspaikat pidennetään 1.1.2016 saakka.

Pidennettyjen siirtymäaikojen seurauksena tuottajat, kunnat ja muut toimijat saavat 1—1,5 vuotta lisää aikaa kehittää toimintaansa vastaamaan lainsäädännön vaatimuksia. Tämä merkitsee erityisesti sitä, että tuottajien on järjestettävä kuluttajapakkausten keräysverkosto kotitalouksia varten viimeistään vuoden 2016 alusta lähtien.

Nykyisen jätelain mukaan pakkaajien ja pakattujen tuotteiden maahantuojien on järjestettävä käytöstä poistettujen pakkausten jätehuolto sekä vastattava siitä aiheutuvista kustannuksista 1.5.2014 alkaen. Tuottajien mukaan niillä ei ole edellytyksiä rakentaa pakkausjätteen vastaanottopaikkoja tässä aikataulussa. Myös tuottajien velvollisuuksista tarkemmin säätävän pakkausasetuksen valmistelu on viivästynyt. Asetuksella aiotaan säätää muun muassa pakkausjätteen vastaanottopaikkojen määrästä ja pakkausmateriaalien kierrätysasteesta.

Suuri osa asumisessa ja muussa toiminnassa syntyvästä yhdyskuntajätteestä on peräisin käytöstä poistetuista pakkauksista. Nyt kunnat ovat järjestäneet kuluttajapakkausten keräyksen lähes kokonaan.

Myös tuottajan määräaikaa tehdä hakemus tuottajarekisteriin esitettiin lykättäväksi 1.5.2015 saakka.

Lisätietoja:

Ympäristöneuvos Riitta Levinen, [email protected], p. 0295 250 162