Hyppää sisältöön
Media

Uusi avustus ARA-asuntojen korjaamiseen ikääntyville sopiviksi – asetusluonnos lausunnoille

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 6.11.2019 9.24
Tiedote

Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja asetusluonnoksesta, jolla otettaisiin käyttöön avustus valtion tuella rakennettujen ARA-asuntojen korjaamiseen ikääntyville sopiviksi väestöltään vähenevillä seuduilla. Avustusta voitaisiin myöntää vuosina 2020-2022 yhteensä 25 miljoonaa euroa, josta 5 miljoonaa vuonna 2020.

”Väestön ikääntyminen ja väheneminen kulkevat monilla seuduilla käsi kädessä, kun kasvukeskukset houkuttelevat nuorempaa väestöä. Uudella avustuksella haluamme tukea haastavan väestökehityksen ja asuntomarkkinatilanteen kanssa painivia kuntia ja vuokrataloyhtiöitä. Kun ARA-asuntoja korjataan esteettömiksi, ne sopivat paremmin ikääntyneille asukkaille ja vastaavat tarpeisiin nyt ja tulevaisuudessa”, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen.

Avustusta voitaisiin myöntää korjauksiin asunnoissa sekä vuokratalon yhteistiloissa ja piha-alueella. Avustuksen kattamia korjauksia olisivat esimerkiksi erilaisten varusteiden kuten tukikaiteiden asentaminen, oviaukkojen leventäminen ja wc- ja pesutilojen remontoiminen esteettömiksi.

Avustuksen enimmäismäärä olisi 50 prosenttia toteutuneista kustannuksista, kuitenkin enintään 10 000 euroa asuntoa kohden. Avustusta myönnettäisiin kohteisiin, joilla arvioidaan olevan käyttöä pitkällä aikavälillä.

Tukea voisivat hakea kuntien omistamat vuokrataloyhteisöt ja Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn nimeämät yleishyödylliset yhteisöt. Avustukset myöntäisi ARA.

Asetuksen on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2020 alussa.

Lausuntoja voi antaa 2.12.2019 asti lausuntopalvelu.fi -palvelun kautta.

Lisätietoja:

Hallitussihteeri Liisa Meritähti, p. 0295 250 376, liisa.meritä[email protected]