Hyppää sisältöön
Media

Uusi avustus ARA-asuntojen korjaamiseen esteettömiksi ja ikääntyville sopiviksi - haettavissa 2020 alusta

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 19.12.2019 12.30
Tiedote

Valtioneuvosto on antanut tänään asetuksen, jolla otetaan käyttöön uusi avustus ARA-asuntojen korjaamiseen esteettömiksi ja ikääntyville sopiviksi seuduilla, joiden väestö vähenee. Avustus auttaa vuokrataloyhteisöjä korjaamaan valtion tuella rakennettuja asuntoja kysyntää vastaaviksi sekä parantaa ikääntyvien ja muiden esteettömyyttä tarvitsevien asumisoloja.

Avustusta voidaan myöntää vuosina 2020-2022 yhteensä 25 miljoonaa euroa, josta 5 miljoonaa vuonna 2020. Avustuksen enimmäismäärä on 50 prosenttia korjaushankkeen toteutuneista kustannuksista, kuitenkin enintään 10 000 euroa asuntoa kohden. Avustusta myönnetään kohteisiin, joilla arvioidaan olevan käyttöä pitkällä aikavälillä, ja jotka sijaitsevat kuntakeskuksissa lähellä palveluja.

Avustusta voidaan myöntää asunnon sisätiloissa sekä vuokratalon yhteisissä tiloissa ja piha-alueella tehtäviin korjauksiin. Avustettavia korjauksia ovat esimerkiksi erilaisten varusteiden kuten tukikaiteiden asentaminen, oviaukkojen leventäminen sekä wc- ja pesutilojen remontoiminen esteettömiksi.

Avustusta voivat hakea pääasiassa kuntien omistamat vuokrataloyhteisöt ja Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn nimeämät yleishyödylliset yhteisöt. Hakijan tulee esittää selvitykset kunnan asuntomarkkinatilanteesta ikääntyvien osalta sekä korjattavien asuntojen käyttöasteesta ja kunnosta.

Valtion tuella rakennettuja vuokra-asuntoja jää tyhjilleen seuduilla, joiden väestö vähenee ihmisten muuttaessa suurempiin kuntiin ja kaupunkeihin. Tyhjilleen jäävät asunnot eivät kuitenkaan välttämättä vastaa kysyntää. Usein samoilla seuduilla tarvitaan kohtuuhintaisia, esteettömiä ja ikääntyville sopivia asuntoja, jotka sijaitsevat lähellä palveluja. Esteettömät asunnot sopivat myös muille kuin ikääntyville.

Asetus tulee voimaan 1.1.2020, minkä jälkeen avustusta voi hakea Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAsta.

Lisätietoja:

Hallitussihteeri Liisa Meritähti, p. 0295 250 376, [email protected]

Krista Mikkonen