Hyppää sisältöön
Media

Suomen parasta maisemahanketta etsitään jo seitsemättä kertaa

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 23.3.2020 8.59
Tiedote
Ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus tiedottavat

Suomen paras maisemahanke -kilpailu käynnistyy jälleen. Ympäristöministeriö etsii joka toinen vuosi järjestämässään kilpailussa hankkeita, joilla on onnistuneesti hoidettu, suojeltu tai suunniteltu maisemia. Kilpailuun voivat osallistua kansalaisjärjestöt sekä alue- ja paikallisviranomaiset hankkeilla, jotka on jo toteutettu.

Maisemat ja niihin liittyvät hankkeet ymmärretään Suomen paras maisemahanke -kilpailussa laajasti, ja ehdokkaiksi toivotaan erilaisia viime vuosien aikana toteutettuja hankkeita. Ehdokkaiksi haetaan sekä perinteisiä että uusia näkökulmia maisemaan. Hankkeet voivat liittyä luonnon- tai kulttuurimaisemiin, maaseutuun tai kaupunkiin. Kohteet voivat olla arvokkaita maisemia tai kulttuuriympäristöjä, mutta yhtä lailla kannustetaan osallistumaan myös arkiympäristöjen sekä heikentyneiden maisemien kunnostushankkeiden piiristä.

Kilpailuehdotukset tulee jättää ympäristöministeriöön viimeistään 4.9.2020. Voittaja julkistetaan Säätytalolla Helsingissä 4.11.2020 järjestettävässä Maisemasymposiumissa. Maisemasymposium on valtakunnallinen tilaisuus, jossa luodaan näkökulmia Eurooppalaisen maisemayleissopimuksen toteutumiseen Suomessa.

Suomen parhaasta maisemahankkeesta tulee Suomen ehdokas Euroopan neuvoston maisemapalkinnon saajaksi. Joka toinen vuosi myönnettävä palkinto sisältyy Eurooppalaiseen maisemayleissopimukseen, johon Suomi liittyi vuonna 2006. Kilpailussa palkitut ja siihen osallistuneet hankkeet edistävät maisemasopimuksen tavoitteita ja niiden on tarkoitus toimia esimerkkeinä maanosamme maisemien hoidosta.

Vuonna 2018 järjestetyn Suomen paras maisemahanke -kilpailun voittaja Kotkan kansallinen kaupunkipuisto palkittiin kunniamaininnalla Euroopan neuvoston maisemapalkinto -kilpailussa vuoden 2019 syksyllä. Tunnustus on Suomelle ensimmäinen laatuaan. Varsinaisen maisemapalkinnon vei vuoden 2019 kilpailussa Sveitsin hanke, jossa Aire-joen vesiväylä ennallistettiin.

Kuvia median käyttöön:

  • Kuva 1, Kai Widell. Suomen paras maisemahanke -kilpailuun ovat ehdokkaiksi tervetulleita niin kaupungin kuin maaseudunkin maisemiin kohdistuneet hankkeet, joilla on onnistuneesti hoidettu, suojeltu tai suunniteltu maisemia.
  • Kuva 2, Samuli Hellman. Laiduntavat eläimet ovat tärkeitä perinnemaisemien hoitajia.

Lisätietoja

Tutkija Annika Uddström, Suomen ympäristökeskus, p. 0295 251 715, [email protected]

Ympäristöneuvos Tapio Heikkilä, ympäristöministeriö, p. 0295 250 166, [email protected]

    Krista Mikkonen