Hyppää sisältöön
Media

Suomelle hyväksyttiin vuoteen 2050 ulottuva kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 3.12.2013 14.49
Tiedote

Suomen kestävän kehityksen toimikunta hyväksyi tänään kokouksessaan Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksen ”Suomi, jonka haluamme 2050”. Yhteiskuntasitoumuksella edistetään kestävää kehitystä kaikkialla yhteiskunnassa ja siihen on tarkoitus saada mukaan kaikki keskeiset toimijat aina kuluttajista yrityksiin ja poliittisiin päätöksentekijöihin.

”Yhteiskuntasitoumuksella vahvistetaan Suomelle tavoitteet, jotka toteuttamalla varmistamme, että tulevaisuuden Suomi on hyvinvoiva ja kasvaa luonnon kantokyvyn rajoissa. Globaalissa maailmassa on selvää, että meidän on edistettävä kestävää kehitystä myös kansainvälisesti. Suomalaisella osaamisella ja asiantuntijuudella on kysyntää, jonka hyödyntäminen edistää yhteisiä kestävän kehityksen tavoitteita ja luo samalla uutta kasvua Suomelle”, sanoo Kestävän kehityksen toimikunnan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jutta Urpilainen.

Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksen toteuttamiseen kutsutaan mukaan kaikki. Yhteiskuntasitoumukseen kirjatut tavoitteet konkretisoituvat teoilla, joihin yhteiskunnan eri toimijat sitoutuvat kestävän kehityksen edistämiseksi. Sitoumukset annetaan ympäristöministeriön yhteiskuntasitoumuksen sivustolla, jossa myös seurataan indikaattorein, miten niiden toteuttaminen edistyy.

Sitra on perustanut yhteiskuntasitoumuksen edistämisen ja Kestävän kehityksen toimikunnan työn tueksi asiantuntijapaneelin.

”Tiedeyhteisöllä on korvaamaton rooli yhteiskunnan isojen haasteiden ja muutosten tekemisessä näkyväksi. Uskon, että kestävän kehityksen tavoitteet saavat vauhtia, kun Sitran asettama tiedeyhteisö välittää viimeisimmän tutkimustiedon päätöksenteon käyttöön ja ennen kaikkea haastaa kestävän kehityksen toimikuntaa kansallisen politiikan valmistelussa”, sanoo toimikunnan varapuheenjohtaja, ympäristöministeri Ville Niinistö.

Asiantuntijapaneeliin kuuluvat Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo, Suomen ympäristökeskus SYKEn ympäristöpolitiikkakeskuksen johtaja, professori Eeva Furman, Ilmarisen taloudesta ja eläkepolitiikasta vastaava johtaja, kansantaloustieteen dosentti Jaakko Kiander, Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimusprofessori Eva Heiskanen, Itä-Suomen yliopiston hyvinvointisosiologian professori Juho Saari ja ympäristöpolitiikan professori Janne Hukkinen Helsingin yliopistosta. Paneelin toimintaa isännöi Sitra.

Kestävän kehityksen toimikunta ohjaa ja arvioi yhteiskuntasitoumuksen edistymistä. Lokakuussa asetetun Suomen kestävän kehityksen toimikunnan puheenjohtaja on valtiovarainministeri Jutta Urpilainen ja varapuheenjohtaja ympäristöministeri Ville Niinistö. Jäseninä on kymmeniä toimijoita yhteiskunnan eri alueilta.

Lisätietoja

Kestävän kehityksen toimikunnan pääsihteeri Sauli Rouhinen, ympäristöministeriö, p. 0295 250 253, [email protected]

Kestävän kehityksen toimikunnan apulaispääsihteeri Marja Innanen, ympäristöministeriö, p. 0295 250 101, [email protected]