Hyppää sisältöön
Media

Purkaa vai korjata? - Raportti valottaa uudisrakentamisen ja peruskorjaamisen ilmastovaikutuksia

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 18.2.2021 8.49
Uutinen

Ympäristöministeriön raportti tarjoaa taustoja ajankohtaiseen kysymykseen: kannattaako olemassa oleva rakennus korjata – vai purkaa pois ja rakentaa tilalle uusi? Vaihtoehtoja tarkastellaan erityisesti hiilijalanjälkivaikutusten ja elinkaarikustannusten näkökulmista.

Raportin tarkastelutaso on yksittäinen rakennus. Hiilijalanjälkivaikutuksista on kerätty tutkimustietoa Suomesta ja maista, joissa on samankaltainen ilmasto. Lisäksi raportissa esitetään kahden tapaustutkimuksen tulokset; kohteina ovat 1950-luvun koulun peruskorjaus ja mahdollinen laajennus sekä 1970-luvun asuinkerrostalon korjaaminen ja korottaminen. Uuden rakennuksen rakentamisen vaikutuksia verrataan olemassa olevan rakennuksen kehittämiseen.

Raportti erittelee myös ohjauskeinoja, joiden avulla peruskorjaamista ja purkavaa uudisrakentamista koskevaa päätöksentekoa voidaan ohjata kohti vähähiilisempiä valintoja.

Raportin mukaan peruskorjaaminen on purkavaa uudisrakentamista tehokkaampi keino välttää päästöjen syntymistä lähivuosikymmeninä, jotka ovat ratkaisevia ilmastonmuutoksen torjunnassa ja siihen sopeutumisessa. Kokonaisvaikutuksista kaupunkirakenteen tasolla tarvitaan kuitenkin vielä lisää tutkimustietoa. Rakentamisen ohjauksessa ja kaavoituksessa tulisi kannustaa ensisijaisesti korjaamaan rakennukset purkamisen sijaan.

Selvityksen laativat Tampereen yliopisto ja VTT.

Lisätietoja:

yliarkkitehti Harri Hakaste, ympäristöministeriö, p. 0295 250 074, [email protected] (lomalla 19.-26.2.)

hiilijalanjälkeä koskeva osuus: yliopistotutkija Satu Huuhka, Tampereen yliopisto, p. 050 300 9263, [email protected]

elinkaarikustannuksia koskeva osuus: erikoistutkija Terttu Vainio, VTT, p. 040 508 0983, [email protected]