Hyppää sisältöön
Media

Osallistu Kulttuuriympäristöpäivien ja Maisemapäivän viettoon syys-lokakuussa

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 4.9.2023 11.20
Tiedote

Kulttuuriympäristöpäiviä ja Maisemapäivää juhlitaan tänäkin syksynä. Kulttuuriympäristöpäivien vietto keskittyy syyskuun toiselle viikolle 4.–10.9. Kansainvälinen Maisemapäivä on 20. lokakuuta.

Ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus tiedottavat

Hyvin hoidetut kulttuuriympäristöt ja maisemat ovat olennainen osa ihmisten ja luonnon hyvinvointia: ne parantavat elinympäristön laatua ja monimuotoisuutta. Vuotuiset tapahtumat innostavat osallistumaan ja nauttimaan yhteisestä ympäristöstämme ja kulttuuriperinnöstä.

Yleisötapahtumia ympäri Suomen

Opastuksia, avoimia ovia ja muita Kulttuuriympäristöpäivien yleisötapahtumia järjestävät lukuisat toimijat syyskuun toisella viikolla ja muinakin aikoina. Monet tämän syksyn tapahtumat juhlistavat aineetonta kulttuuriperintöä vuositeeman Elävä perintö 2023 mukaisesti.

Maisemiin pääsee tutustumaan Maa- ja kotitalousnaisten järjestämillä ohjatuilla kävelyillä. Maisemakävelyjä järjestetään 20.10. tienoilla.

Valokuvaa sinulle rakkaat kohteet, osallistu Instagramissa ja kuvakilpailuihin

Kulttuuriympäristö- ja Maisemapäivät tuottavat vuosittain kuva-aineistoa, joka dokumentoi kiehtovalla tavalla ajan henkeä, ja miten päiviä on vietetty. Itselleen tärkeää ympäristöä ja tunnelmia kulttuuriympäristöpäivien tapahtumista voi jakaa tunnisteella #Kulttuuriympäristöpäivät. Maisemia juhlistavaan valokuvakampanjaan osallistutaan valokuvaamalla arjen maisemia ja jakamalla kuvat Instagramissa tunnisteella #Arkimaisema.

Wiki Loves Living Heritage -kuvakilpailu kutsuu kaikki kuvaamaan elävää kulttuuriperintöä ja tallentamaan kuvat muidenkin käyttöön Wikimedia Commonsiin. Kilpailuun voi osallistua uusilla kuvilla tai omien arkistojen aarteilla. Kilpailu päättyy 10.9.2023.

Maisemapäivän kunniaksi puolestaan järjestetään valokuvakilpailu teemalla Minun maisemani. Kilpailuun voi osallistua 16.10.2023–22.10.2023 otetuin kuvin. Kilpailuaika päättyy 22.10.2023.

Molempien kilpailujen voittajat palkitaan lahjakortilla.

Lisätietoa

Kulttuuriympäristöpäivät

Hanna Hämäläinen
suunnittelija
​​​​​​​ympäristöministeriö
​​​​​​​p. 0400 143 956
[email protected]

Maisemapäivä

Annika Uddström
tutkija
​​​​​​​Suomen ympäristökeskus
​​​​​​​p. 0295 251 715
​​​​​​​[email protected]