Hyppää sisältöön
Media

Neuvottelut uusista tavoitteista luonnon köyhtymisen pysäyttämiseksi alkoivat – uudet päämäärät valmistellaan vuosille 2030, 2040 ja 2050

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 30.8.2019 15.18
Tiedote

Neuvottelut uudesta kansainvälisestä luonnon monimuotoisuuden strategiasta ja siihen sisältyvistä tavoitteista alkoivat 27.-30.8. Nairobissa. Strategia tulee sisältämään pitkän ja lyhyen tähtäimen keinot luonnon monimuotoisuuden edistämiselle.

Euroopan unioni edisti Suomen johdolla onnistuneesti päätöstä, jonka mukaan tavoitteita valmisteleva avoin työryhmä ryhtyy laatimaan luonnon monimuotoisuudelle päämääriä ja mitattavia tavoitteita vuosille 2030, 2040 ja 2050.

Suomi koordinoi EU-puheenjohtajamaana unionin kantoja kokouksessa ja neuvottelee EU:n puolesta. Kokoukseen osallistui yli 500 edustajaa 120 maasta.

”On hienoa, että luonnon monimuotoisuuden säilyttämiselle valmistellaan vahvat tavoitteet, joiden etenemistä pystytään seuraamaan. Eri puolilla maailmaa on selvästi herätty siihen, että tarvitsemme pikaisia toimia luonnon monimuotoisuuskriisin ratkaisemiseksi”, kertoo Suomen delegaation puheenjohtaja, neuvotteleva virkamies Marina von Weissenberg.

"Luonnon köyhtymisen pysäyttäminen on elintärkeää. Suomen nykyinen hallitus on nostanut luonnon monimuotoisuuden turvaamisen toimintansa kärkeen", ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen sanoo.

Uusi strategia valmistellaan siten, että se on linjassa muiden merkittävien ympäristösopimusten, kuten Pariisin ilmastosopimuksen ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden kanssa.

Maailman maiden on määrä sopia nyt valmisteltavista luonnon monimuotoisuuden tavoitteista YK-kokouksessa Kiinassa lokakuussa 2020.

Tavoitteita valmistelevan avoimen työryhmän seuraava kokous järjestetään 24.-28.2.2020 Kunmingissä, Kiinassa.

YK:n luonnon monimuotoisuutta koskeva yleissopimus

YK:n luonnon monimuotoisuutta koskevan yleissopimuksen vuoden 2020 jälkeisen strategian, niin kutsutun post 2020 kehyksen, valmistelusta päätettiin sopimuksen 14. osapuolikokouksessa Egyptissä vuonna 2018.

Strategian ja siihen sisältyvien luonnon monimuotoisuuden tavoitteiden valmistelua varten perustettiin avoin työryhmä, johon osallistuvat kaikki luonnon monimuotoisuutta koskevan yleissopimuksen osapuolet yhdessä järjestöjen, yritysten ja alan tutkijoiden kanssa.

YK:n luonnon monimuotoisuutta koskeva yleissopimus on keskeisin luonnon monimuotoisuutta turvaava sopimus. Sopimuksen on ratifioinut 196 maata, mukaan lukien Euroopan unioni. Sopimus astui voimaan 1993.

Lisätietoja:

Neuvotteleva virkamies Marina von Weissenberg, [email protected], p. +358 295 250 321

Ministerin erityisavustaja Antti Heikkinen, [email protected], p. 050 348 1406