Hyppää sisältöön
Media

Ministerit Andersson, Kosonen ja Mikkonen: Vastuu ilmastonmuutoksen ratkaisusta kuuluu meille päättäjille – nuorille annettava mahdollisuuksia saada äänensä kuuluviin

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 1.11.2019 15.54
Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja ympäristöministeriö tiedottavat

Opetusministeri Li Andersson, tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen ja ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen kohtasivat nuoria pyöreän pöydän keskustelussa. Keskustelun aiheena oli ilmastokriisi ja sen ratkaisut. Pyöreän pöydän tavoitteena oli jakaa kokemuksia ja kerätä toimintamalleja nuorten toimijuuden vahvistamiseksi ilmastokeskustelussa. 

- Nuorten viesti on selvä. Ilmastokriisin ratkaisu kuuluu meille päättäjille ja meidän tulee löytää keinot kuulla nuoria, toteavat ministerit Andersson, Kosonen ja Mikkonen.

Pyöreässä pöydässä käsiteltiin paljon koulujen roolia ilmastonmuutoksen ja ilmastoahdistuksen käsittelyssä. Osallistujien mukaan kouluissa ja oppilaitoksissa on vielä vaikeaa keskustella ilmastonmuutoksesta.

- Lyhyessä ajassa meidän on onnistuttava tekemään yhteiskunnastamme ja elintavoistamme hiilettömiä. Minusta on päivänselvää, että nyt käynnissä oleva muutos kohti hiiletöntä Suomea on niin suuri, että myös koulujen on valmistettava oppilaitaan kohtaamaan se. Ilmastoahdistusta ei pidä laastaroida vähättelemällä käsillämme olevaa ongelmaa. Sen sijaan olen sitä mieltä, että paras lääke ilmastoahdistukseen on tieto ja toiminta, sanoo opetusministeri Li Andersson.

Nuoret peräänkuuluttivat mahdollisuutta päästä osallistumaan ja saada äänensä kuuluviin ilmastokeskusteluissa.

- Konkreettisten ilmastopäätösten lisäksi meidän päättäjien tulee tarkastella myös rakenteita, joilla nuoret pääsevät osallistumaan ilmastonmuutokseen liittyvään keskusteluun ja päätöksentekoon kaikilla yhteiskunnan tasolla. Erityisesti valtakunnalliseen päätöksentekoon vaikuttaminen ei ole tällä hetkellä nuorille tarpeeksi saavutettavaa, sanoo tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen.

- Yhteiskunnallisessa keskustelussa ääneen pääsevät usein ne, jotka menettävät jotain, jos asiat muuttuvat. Nuoret ovat tuoneet esille tärkeän toisen puolen: mitä tulevat sukupolvet menettävät, jos asiat eivät muutu. Kun nyt aloitamme ilmastolain uudistuksen kunnianhimoisemmaksi, haluan kuulla erityisesti nuorten äänen keskustelussa, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen.

Lisätiedot:

Li Anderssonin erityisavustaja Touko Sipiläinen, puh. 0295 330 143
Hanna Kososen erityisavustaja Silja Silvasti, puh. 0295 330 062
Krista Mikkosen erityisavustaja Riikka Yliluoma, puh. 0295 250 091

Krista Mikkonen