Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Tiilikainen pohjoismaiseen ympäristöministerikokoukseen Reykjavikiin

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 9.4.2019 10.14
Tiedote

Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen edustaa Suomea pohjoismaisessa ympäristöministerikokouksessa Reykjavikissa 10.4. Kokouksessa seurataan Suomen aloitteesta tehtyä ilmastojulistusta, keskustellaan ilmasto- ja biodiversiteettitavoitteiden synergioista sekä suunnitellaan sopimusta merten muoviroskaamisen rajoittamiseksi.

Reykjavikin kokouksessaan pohjoismaiset ministerit keskustelevat ilmastojulkilausumansa käytännön toimeenpanosta. Pohjoismaiden pää- ja ilmastoministerit sopivat tammikuussa Helsingissä yhteisten ilmastotoimiensa kiihdyttämisestä. Julkilausuman mukaan maat tiivistävät yhteistyötään päästöjä vähentävien pohjoismaisten ratkaisujen levittämisessä, teknologiaratkaisujen kehittämisessä, liikenteen päästöjen suitsimisessa sekä hiilinielujen säilyttämisessä tai lisäämisessä. 

”Voimme pohjoismaissa johtaa esimerkillä kunnianhimoisella ilmastopolitiikalla. Meillä on sellaista ilmasto-osaamista, jota meidän tulee tarjota muun maailman käyttöön. Olemme luotettavia kumppaneita myös niille maille, jotka ovat ilmastonmuutoksen takia kaikkein haavoittuvimmassa asemassa”, asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen sanoo.

Ministerit keskustelevat myös pohjoismaisista kokemuksista monimuotoisuus- ja ilmastonmuutostyön yhteyksistä sekä monimuotoisuustavoitteista seuraavalle vuosikymmenelle. Pohjoismaat ovat muiden maailman maiden tavoin sitoutuneet luonnon monimuotoisuuden heikkenemisen pysäyttäminen vuoteen 2020 mennessä, mutta tavoite ei näytä toteutuvan.

”Tuoreet raporttimme Suomen lajien ja luontotyyppien uhanalaisuudesta osoittavat, että monimuotoisuuskato ei ole pysähtynyt ja että ilmastonmuutos vaikuttaa jo nyt kielteisesti lajistoomme. Esimerkiksi tunturipaljakan perhosten merkittävimpänä taantumisen syynä ja uhkatekijänä on ilmastonmuutos ja myös tunturikasvien tila heikkenee ilmaston lämpenemisen vuoksi. Meidän tulee yhdessä etsiä ratkaisuja, joilla hallita niin ilmastokriisiä kuin monimuotoisuuskatoa", sanoo ministeri Tiilikainen.

Ympäristöministerit keskustelevat lisäksi yhteisestä suunnitelmastaan rajoittaa merten muoviroskaa kansainvälisillä sopimuksilla. Ministerit etsivät Reykjavikissa ratkaisuja siihen, millaisilla sopimuksilla merten muoviroskaamista voitaisiin rajoittaa ja millaisia mahdollisuuksia rajoittamiseen on.

Lisätietoja:

Erityisasiantuntija Bo Storrank, [email protected], puh. 029 525 0346

Ministerin erityisavustaja Riku Eskelinen, [email protected], puh. 050 572 7782