Hyppää sisältöön
Media

Energiansäästöviikko 9.-15.10.2023
Ministeri Mykkänen: ”Kannustan miettimään, miten omasta energiankäytöstä on mahdollista karsia turhat watit pois”

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 10.10.2023 13.31
Tiedote

Valtakunnallisen Energiansäästöviikon kunniaksi ympäristöministeriö haluaa muistuttaa energiansäästön merkityksestä tulevana talvena – ja myös sen jälkeen.

”Talvi on tulossa, ja lämmityskausi alkamaisillaan. Energiansäästöviikon hengessä kannustan jokaista miettimään, miten omasta energiankäytöstä on mahdollista karsia turhat watit pois ja myös ajoittaa kulutus fiksusti”, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen.

Viime talven energiakriisi yhdisti suomalaiset säästämään energiaa, minkä ansiosta sähköä riitti kaikille koko lämmityskauden.

”Viime talven Astetta alemmas -kampanja innosti suomalaiset vaikuttaviin energiatekoihin. On hyvä muistaa, että kaikki energiansäästö on kotiinpäin, myös tulevana talvena”, ministeri Mykkänen kannustaa.

Astetta alemmas -sivustolta löytyy vinkkejä, jotka tukevat kotitalouksia, taloyhtiöitä, yrityksiä ja kuntia käyttämään energiaa viisaasti ja myös vakiinnuttamaan energiateot osaksi jokapäiväistä arkea ja toimintaa.

Ministeriö muistuttaa myös avustuksista, joita on mahdollista hakea pientalojen, taloyhtiöiden ja työpaikkojen energiatehokkuutta parantaviin ja päästöjä pienentäviin toimiin.

Asuinrakennusten energia-avustusta riittää vielä noin 1 300 energiaremonttiin

Taloyhtiöille, ARA-yhteisöille ja henkilöasiakkaille tarjottavaa asuinrakennusten energia-avustusta on jäljellä noin 6 miljoonaa euroa, mikä riittää noin 1 300 asunnon energiatehokkuuden parantamiseen. Avustuksen arvioidaan riittävän lokakuun loppuun asti, eli hakemus kannattaa tehdä pian.

Vuoden 2020 alusta tarjolla ollutta avustusta on myönnetty jo yli 225 miljoonaa euroa. Eniten on avustettu lämpöpumppujen, lämmöntalteenottojärjestelmien ja aurinkoenergialaitteistojen asentamista, öljylämmityksestä luopumista sekä ikkunoiden ja ovien korjauksia. Avustusehtojen mukainen energiatehokkuuden parantuminen todennetaan hakuvaiheessa E-lukulaskelmilla ja maksatusvaiheessa energiatodistuksella.

Sähköautojen latausinfra-avustukseen esitetään 9,5 miljoonan euron lisäystä

Hallitus esittää vuoden toisessa lisätalousarviossa asuinrakennusten latausinfra-avustukseen 9,5 miljoonan euron lisäystä. Eduskunta päättää lisätalousarvion hyväksymisestä myöhemmin tänä vuonna.

ARAan on jätetty enemmän hakemuksia kuin määrärahoja on tällä hetkellä käytettävissä. Mikäli esitetty määrärahalisäys toteutuu, riittää avustusta uusille hakemuksille noin 6 miljoonaa euroa. Se riittää noin 400 hakijalle, ajallisesti arviolta vuoden loppuun saakka. Hakemus kannattaakin tehdä pian.

Vuoden 2018 alusta tarjolla ollutta asuinrakennusten sähköautojen latausinfra-avustusta on myönnetty yhteensä noin 45 miljoonaa euroa. Työpaikkakiinteistöille tarkoitettua latausinfra-avustusta on jäljellä noin 150 000 euroa. Avustusta on tarjottu vuoden 2022 alusta lähtien, ja sitä on myönnetty yhteensä noin 1,3 miljoonaa euroa.

Latausinfra-avustuksia on myönnetty yhteensä jo yli 3 000 kohteeseen. Niissä toteutetaan yhteensä noin 67 500 latausvalmiutta, joista merkittävään osaan asennetaan myös latauslaite.

Öljy- ja kaasulämmityksestä luopumisen avustusta riittää vielä yli 10 000 pientalon omistajalle

Pientalojen omistajille tarjolla olevaa fossiilisesta öljy- ja maakaasulämmityksestä luopumisen avustusta on jäljellä vielä noin 42 miljoonaa euroa, mikä riittää yli 10 000 pientalon omistajalle. Avustusta myönnetään niin pitkään kuin rahat riittävät, kuitenkin enintään elokuuhun 2025 asti.

Avustusta on hakenut tähän mennessä lähes 31 000 pientalon omistajaa, ja sitä on myönnetty noin 25 000 öljylämmityksen vaihtajalle ja noin 1 000 maakaasulämmityksen vaihtajalle. Avustusta on maksettu jo noin 88 miljoonaa euroa, joten remontti on toteutettu yli 22 300 pientalossa.

Myös kunnat, seurakunnat ja yhdistykset voivat hakea avustusta öljy- ja maakaasulämmityksestä luopumiseen.

Lisätietoja medialle:

Emma-Stina Vehmanen
ministeri Mykkäsen erityisavustaja
p. 040 847 1992
[email protected]

Sähköautojen latausinfra-avustus ja asuinrakennusten energia-avustus:
Sami Turunen
ryhmäpäällikkö
Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA
p. 029 525 0803
[email protected]

Pientalojen öljy- ja maakaasulämmityksestä luopumisen avustus:
Sabina Mäki
ryhmäpäällikkö
Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
p. 0295 036 090
[email protected]