Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Mikkonen: USA:n ero Pariisin ilmastosopimuksesta ei rapauta sopimusta, EU jatkaa kunnianhimoisella linjalla

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 5.11.2019 1.38
Tiedote

Yhdysvaltain hallitus ilmoitti myöhään eilen illalla Suomen aikaa jättäneensä eronpyyntönsä Pariisin ilmastosopimuksesta.

”Pariisin sopimuksella on vankka perusta, eikä Yhdysvaltain mahdollinen ero sitä kaada tai rapauta. EU jatkaa globaalina ilmastojohtajana ja kunnianhimoisten ilmastotoimien sitkeänä edistäjänä”, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen.

”USA:n yksipuolinen irtautuminen Pariisin ilmastosopimuksesta on ennen muuta tahra USA:n omalle maineelle. On häpeällistä, että maa on näin piittaamaton yhteisestä tulevaisuudesta.”

”USA:n ero Pariisin sopimuksesta tarkoittaa, että meidän muiden on lisättävä yhteistyötä entisestään – ja pidettävä mukana ne Yhdysvaltojen kaupungit, yritykset ja kansalaisyhteiskunnan toimijat, jotka pyrkivät toimimaan kestävästi ja rakentavat siitä kilpailuetua itselleen”, ministeri Mikkonen sanoo.

Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteena on pitää maapallon lämpötilan nousu selvästi alle kahdessa celsiusasteessa esiteolliseen aikaan verrattuna ja pyrkiä rajoittamaan lämpeneminen puoleentoista asteeseen. Se on ensimmäinen oikeudellisesti sitova ilmastosopimus, jonka piirissä on valtaosa maailman kasvihuonekaasupäästöistä. Sopimus on peruuttamaton, sillä lähes kaikki maailman valtiot ovat allekirjoittaneet sen.

Seuraavan kerran Pariisin sopimuksen osapuolet kokoontuvat yhteen Madridiin YK:n ilmastokokoukseen 2.-13.12. Kokous oli määrä järjestää Chilessä, mutta maan sisäpoliittisen tilanteen vuoksi se siirtyi Espanjaan. Kokouksessa pyritään sopuun Pariisin sopimuksen markkinamekanismeista eli siitä, miten maat voivat lukea hyväksi toisissa maissa toteuttamiaan päästövähennystoimia. USA osallistunee kokoukseen normaaliin tapaan.

”USA:lle on tärkeää osallistua neuvotteluihin myös sen takia, että he voivat halutessaan palata takaisin. Nythän he ovat siirtymässä osapuolesta tarkkailijaksi”, Suomen pääneuvottelija Outi Honkatukia sanoo.

Honkatukia muistuttaa, että USA:n ero Pariisin ilmastosopimuksesta tulee voimaan aikaisintaan vuoden kuluttua irtisanomisesta, marraskuussa 2020 – Yhdysvaltain presidentinvaaleista seuraavana päivänä.

Lisätiedot:

Ministerin erityisavustaja Riikka Yliluoma, p. 050 414 1682, [email protected]

Pääneuvottelija Outi Honkatukia, p. 050 341 1758, [email protected]