Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Mikkonen Barentsin alueen ympäristöministerien kokoukseen Luulajaan – ympäristötyöryhmän puheenjohtajuus siirtyy Suomelle

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 4.2.2020 10.01
Tiedote

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen matkustaa Ruotsin Luulajassa keskiviikkona 5.2. järjestettävään Barentsin alueen ympäristöministerien kokoukseen. Ympäristötyöryhmän puheenjohtajuus siirtyy kokouksessa Ruotsilta Suomelle. Ryhmä edistää Pohjoismaiden ja Venäjän ympäristöyhteistyötä.

Suomen puheenjohtajuuskauden kärkiteemat ovat hiilineutraali kiertotalous, luonnon monimuotoisuuden suojelu ja ilmastonmuutos.

”Ilmastonmuutos vaikuttaa voimakkaasti Barentsin alueen asukkaisiin ja luontoon. Tavoitteemme on kirittää alueen siirtymistä kohti hiilineutraalia kiertotaloutta ja löytää keinoja mustan hiilen käytön vähentämiseksi. Toimet edistävät ilmastonmuutoksen torjuntaa ja ovat luonnon parhaaksi muun muassa Fennoskandian vihreällä vyöhykkeellä”, ministeri Mikkonen sanoo.

Suomi toimii ympäristötyöryhmän puheenjohtajana 2020-2023. Ministerit hyväksyvät kokouksessa deklaraation, joka viitoittaa ryhmän työtä Suomen puheenjohtajuuskaudella.

Kokouksessa käsitellään myös ympäristötyöryhmän työn tulokset Ruotsin puheenjohtajuuskaudella 2017-2020 sekä keskustellaan alueen viimeaikaisesta yhteistyöstä luonnonsuojelussa, vesiasioissa ja ilmastonmuutoksen hillinnässä.

Lisäksi kokouksessa on määrä poistaa neljä kohdetta hot spot -listalta, johon on koottu Barentsin alueen ympäristöä voimakkaasti saastuttavat kohteet. Listalta poistetaan Venäjällä sijaitsevat Komin paperi- ja sellutehtaan jätevedet, Petroskoin jätevedenpuhdistamo, Arkangelin paperi- ja sellutehtaiden dioksiinipäästöt ja Arkangelissa sijaitseva Kotlasin paperi- ja sellutehdas. Kohteet aiotaan poistaa listalta, koska ne ovat vähentäneet päästöjään merkittävästi.

Kokoukseen osallistuvat ministeri Mikkosen lisäksi Ruotsin ympäristö- ja ilmastoministeri sekä varapääministeri Isabella Lövin, Norjan ilmasto- ja ympäristöministeriön valtiosihteeri Maren Hersleth Holsen sekä Venäjältä luonnonvara- ja ympäristöministeriön kansainvälisten asiain päällikkö Nuritdin Inamov ja aluehallinnon korkean tason edustajat Murmanskin ja Arkangelin alueilta, Karjalan ja Komin tasavalloista sekä Nenetsian autonomisesta piirikunnasta.

Suomen puheenjohtajuuskaudella ympäristötyöryhmän kokoukset järjestetään maakunnissa. Ensimmäinen kokous järjestetään kesäkuussa Joensuussa.

Barentsin euroarktisen neuvoston ympäristötyöryhmä

Barentsin euroarktisen neuvoston tavoitteena on vakauden ja kestävän kehityksen edistäminen sekä turvallisuuden lisääminen Barentsin alueella. Neuvoston jäseniä ovat Pohjoismaat, Venäjä ja EU:n komissio. Lisäksi toimintaan osallistuu tarkkailijoita.

Barentsin alue kattaa Norjan, Ruotsin ja Suomen pohjoisimmat osat sekä Venäjältä Suomen ja Norjan rajaseudulta Murmanskin alueen ja Karjalan tasavallan, Barentsin mereen rajautuvat Arkangelin alueen ja Nenetsian autonomisen piirikunnan sekä Komin tasavallan.

Barentsin euroarktisen neuvoston ympäristöyhteistyötä edistetään sen ympäristötyöryhmässä. Työryhmä keskittyy erityisesti luonnonsuojeluun, vesiensuojeluun, ilmastonmuutokseen ja ympäristöä voimakkaasti saastuttavien hot spot -kohteiden tilan parantamiseen.

Barentsin euro-arktisen neuvoston lisäksi yhteistyötä tehdään aluehallintojen välillä Barentsin alueneuvostossa, jossa on 13 jäsentä. Suomesta ryhmän jäseniin kuuluvat Lapin, Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Pohjois-Karjalan maakunnat.

Lisätietoja:

Ministerin erityisavustaja Antti Heikkinen, [email protected], p. +358 503 481 406,

Neuvotteleva virkamies Saija Vuola, ympäristöministeriö (Barentsin ympäristötyöryhmän puheenjohtaja 5.2. alkaen), [email protected] , p. +358 503 061 288

Erikoistutkija Helena Dahlbo, Suomen ympäristökeskus SYKE (Barentsin ympäristötyöryhmän hot spot –työryhmän puheenjohtaja 5.2. alkaen), [email protected], p. +358 400 148 700