Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Krista Mikkonen: Teemme kaikkemme, jotta COP25-kokous toteutuisi

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 31.10.2019 12.51
Tiedote

”On todella valitettavaa, ettei Chile pysty suunnitellusti isännöimään YK:n ilmastokokousta. EU:n neuvoston puheenjohtajamaana teemme kaikkemme varmistaaksemme, että COP25 kuitenkin toteutuu”, vakuuttaa ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen.

”Ymmärrämme hyvin syyt Chilen päätöksen taustalla. Jatkosta päättävät nyt maaryhmien edustajat (COP Bureau), joiden on selvitettävä ja arvioitava mahdollisia vaihtoehtoja kokouspaikoiksi ja -päiviksi sekä kokouksen laajuutta ja muotoa.”

COP:n puheenjohtajamaana toimii tällä hetkellä Puola, ja puheenjohtajuus siirtyy seuraavaksi Chilelle.

”Eilen tehdyillä päätöksillä ei ole vaikutusta tähän, vaan oletamme yhä, että Chile ottaa ohjat poliittisella tasolla. EU on sitoutunut vahvasti monenvälisyyteen ja ilmastotoimiin.”

YK:n ilmastosopimuksen mukaan osapuolikokous järjestetään vuosittain. Keskeiset Chilessä keskusteltaviksi suunnitellut aiheet olivat markkinamekanismeja koskevat Pariisin sopimuksen säännöt sekä vahinkoja ja menetyksiä koskevan Varsovan mekanismin (VMI) arviointi. Myös linjaus seuraavasta puheenjohtajamaasta eli COP26-kokouksen isännästä on nuijittava osapuolikokouksen päätöksellä. Kokouksen isännäksi on tarjoutunut Glasgow.

Lisätietoja:

Outi Honkatukia, ilmastoasioiden pääneuvottelija, ympäristöministeriö, puh +358 50 341 1758, [email protected]

Riikka Yliluoma, ympäristö- ja ilmastoministerin erityisavustaja, ympäristöministeriö, puh. +358 50 414 1682, [email protected]