Hyppää sisältöön
Media

Madridin ilmastokokous päättyi ristiriitaisiin tunnelmiin

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 15.12.2019 14.23
Tiedote

Madridin ilmastokokous päättyi sunnuntai-iltapäivällä ristiriitaisiin tunnelmiin. Pääaiheena olleista markkinamekanismeja koskevista säännöistä saatiin prosessipäätös, jonka myötä asia siirtyy käsittelyyn seuraavassa kokouksessa marraskuussa 2020. Jatkotyölle on kuitenkin saatu hyvä pohja. Ennätyspitkäksi venyneen kokouksen viimeisiä päiviä leimasivat puheenjohtajamaan neuvottomuus prosessin johtamisessa ja maiden välinen epäluottamus.

”Koskaan aikaisemmin neuvottelusaleissa ja niiden ulkopuolella käytävän ilmastokeskustelun välillä ei ole ollut näin suurta kuilua. Olen pahoillani, että kansainvälinen yhteisö ei pystynyt päättäväisemmin vastaamaan kansalaisten ilmastohuoleen ja tieteen viestiin. Ensi vuosi on nyt kriittinen. Jokaisen on katsottava peiliin ja pohdittava, miten voimme palauttaa uskon tähän prosessiin”, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen sanoo.

Markkinamekanismeja koskevista säännöistä ei sopua

EU:n ja Suomen päätavoitteena oli sopia Madridissa säännöistä kansainvälisten markkinamekanismien hyödyntämiseen Pariisin ilmastosopimuksen kaudella, ensi vuoden alusta alkaen. Neuvottelujen vaikeus oli tiedossa jo etukäteen, sillä Brasilia on ollut hyvin jyrkkä mekanismisääntöjä koskevien kantojensa kanssa. EU:n näkemys oli, että säännöittä jääminen oli parempi vaihtoehto kuin huonojen sääntöjen hyväksyminen. Neuvottelut jatkuvat ensi vuonna.

Madridissa onnistuttiin kuitenkin päättämään toimista, jotka vahvistavat ilmastonmuutokseen liittyvien menetysten ja vahinkojen ehkäisyä ja käsittelyä. Rahoitusta ja muuta tukea pyritään lisäämään ja kanavoimaan tehokkaammin erityisesti haavoittuvimmille kehitysmaille ja pienille saarivaltioille. Lisäksi maat sopivat sukupuolten tasa-arvon edistämisestä ilmastotyössä ja alkuperäiskansojen foorumin toimintaohjelmasta.

Neuvottelujen eteneminen oli myös muissa asioissa koko kahden viikon ajan hyvin hidasta ja takkuista.

”Verrattain tekninen agenda ei luonut maille riittävästi painetta hyvän neuvottelutuloksen saamiseen. Taustalla vaikuttaa lisäksi USA:n ilmoitus vetäytyä Pariisin sopimuksesta, mikä on sotkenut maiden välistä dynamiikkaa. Tämä heijastui siihen, että asioita lähdettiin avaamaan myös esimerkiksi YK:n puitesopimuksen alla, josta USA ei ole eroamassa”, pääneuvottelija Outi Honkatukia toteaa.

Ensi vuosi on ratkaiseva, EU valmis oman päästövähennystavoitteensa päivittämiseen

Hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n mukaan lämpötilan nousun rajaaminen 1,5 asteeseen on vielä mahdollista, mutta päästöt on käännettävä jyrkkään laskuun pian. Ensi vuosi on kunnianhimon kirittämisen kannalta ratkaiseva, sillä maiden on määrä päivittää päästövähennyssitoumuksensa ennen Glasgow’ssa marraskuussa 2020 järjestettävää YK:n ilmastokokousta.

Madridin ilmastokokouksen toisella viikolla EU-maiden johtajat sitoutuivat tekemään EU:sta ilmastoneutraalin 2050 mennessä ja Euroopan komissio julkisti Green Deal -tiekarttansa, jonka mukaan komissio pöytää jo maaliskuussa ehdotuksensa ilmastolaiksi. Komission ehdotusta EU:n päästövähennyssitoumuksen päivittämiseksi vähintään -50 prosenttiin odotetaan kesällä 2020.

”Nämä olivat Madridissa tärkeitä viestejä siitä, että Euroopan unioni on tosissaan rakentamassa talouttaan kestävälle pohjalle. On silti selvää, että EU tarvitsee rinnalleen lisää maita mukaan kollektiivisen ilmastokunnianhimon nostamiseksi”, ministeri Mikkonen sanoo.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Mikkonen johti Madridissa EU:n puheenjohtajamaan roolissa unionin ilmastoneuvottelutiimiä, koordinoi maiden kantoja ja puhui EU:n puolesta. Suomen pääneuvottelija Outi Honkatukia neuvotteli EU:n puolesta muun muassa ilmastotoimien rahoitusta, toimintavalmiuksien parantamista ja teknologiaa koskevista kysymyksistä.

Lisätiedot:

Ympäristö- ja ilmastoministerin erityisavustaja Riikka Yliluoma, p. 050 414 1682, [email protected]

Ilmastoasioiden pääneuvottelija Outi Honkatukia, ympäristöministeriö, p. 050 341 1758, [email protected]

Neuvotteleva virkamies Marjo Nummelin, ympäristöministeriö, p. 0295 250 227, [email protected]

Hallitussihteeri Karoliina Anttonen, ympäristöministeriö, p. +358 504 362 795, [email protected] (kansainväliset markkinamekanismit)

Viestintäpäällikkö Riikka Lamminmäki, ympäristöministeriö, p. 050 5762604, [email protected]

Krista Mikkonen