Hyppää sisältöön
Media

Löydä uusi kiinnostava matkakohde kulttuuriympäristöpäivien Reittien lumoa -kampanjasta

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 15.2.2024 11.35
Uutinen
Retkeilijöitä kiipeämässä portaita Repoveden kansallispuistossa.

Euroopan kulttuuriympäristöpäivien vuositeema, reitit ja risteykset, väylät ja verkostot, johdattaa lumoavien reittien ja kiinnostavien verkostojen pariin. Vuositeemasta inspiraationsa saanut Reittien lumoa -kampanja vinkkaa käyntikohteita, joihin kannattaa tutustua.

Ympäristömme rakentuu eri aikoina syntyneistä reiteistä ja väylistä. Ne mahdollistavat ihmisten, tavaroiden, taitojen, tietojen ja aatteiden kulkemisen. Vanhat ja uudet väylät yhdistävät ja joskus myös erottavat yhteisöjä toisistaan.

Näkymättömiä ja näkyviä risteyspaikkoja on jokaisen väylän varrella sekä paikkakuntien ja henkilöiden historiassa. Liikenteen solmukohdat liittyvät kiinteästi verkostoihin, joita ihmiset luovat kanssakäymisessä esimerkiksi harrastusten parissa.

Tänään käynnistynyt kampanja #ReittienLumoa esittelee Facebookissa ja Instagramissa kohteita, jotka ovat erilaisten reittien ja verkostojen varrella. Mukana on matkailureittejä ja museoiden muodostamia verkostoja. Kampanja tekee tunnetuksi myös Euroopan neuvoston kulttuurireittejä, jotka kehittävät kestävää kulttuurimatkailua. Olemassaolevista kulttuuriympäristökohteista huolehtiminen on tärkeää niin paikallisen vetovoiman kuin ilmastonmuutoksen ja luontokadon kannalta.

Monet kampanjan kohteet vievät väistämättä ajatukset kesään. Niiden avulla voi tehdä jo kesäretkisuunnitelmia ja valita lomakaudelle kiinnostavia tutustumiskohteita. Monessa kohteessa on yleisötapahtumia kesällä sekä Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tapahtumakuukautena syyskuussa.

Kampanjan kohteet esitellään kevään mittaan Euroopan kulttuuriympäristöpäivien Facebook- ja Instagram-sivuilla. Kampanja jatkuu juhannukseen saakka.

Jaa omat kohdevinkkisi ja tunnelmasi reittien varrelta

Kuka tahansa voi jakaa omia kohdevinkkejään ja tunnelmiaan reittien ja verkostojen varrelta sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #ReittienLumoa. Lisäksi voi käyttää aihetunnisteita #Kulttuuriympäristöpäivät, #EnchantingRoutes ja #EuropeanHeritageDays

Kampanjan toteuttavat Museovirasto, Suomen Kotiseutuliitto ja ympäristöministeriö yhteistyössä reittitoimijoiden kanssa.  

Lisätietoja

Anni Alho
Museovirasto
[email protected]

Hanna Hämäläinen
ympäristöministeriö
[email protected]

Jonina Vaahtolammi
Suomen Kotiseutuliitto
​​​​​​​[email protected]