Hyppää sisältöön
Media

Lisävaroja asuinrakennusten energiaremonttiavustukseen

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 4.11.2021 13.42
Tiedote

Hallitus ehdottaa vuoden neljännessä lisätalousarvioesityksessä 10 miljoonan euron lisäystä asuinrakennusten energia-avustukseen. Suuren suosion saavuttanutta avustusta olisi näin mahdollista myöntää ilman taukoja.

”Energiatehokkaat rakennukset ovat hiilineutraalin yhteiskunnan perustaa. Suomalaiset ovat tarttuneet tarjolla olevaan avustukseen innolla. Lisävaroilla varmistamme, ettei rakennusten energiaremontteja lykätä tuonnemmas, vaan työt jatkuvat ympäri Suomen”, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen.

Energia-avustus on vauhdittanut asuinrakennusten korjaamista erittäin energiatehokkaiksi – energiatehokkaammiksi kuin säädökset edellyttävät tai jopa lähes nollaenergia -tasoisiksi.  10 miljoonan euron lisämäärärahan arvioidaan riittävän noin 2 500 kotitaloudelle. Näiden remonttien ansiosta lämmitysenergiaa säästyisi arviolta 72 000 megawattituntia ja päästöt vähenisivät noin 14 300 hiilidioksiditonnia vuoteen 2023 mennessä.

Avustusta on tarjottu pian kahden vuoden ajan, ja sen myöntää Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA. Kuluvalle vuodelle aiemmin varatut 40 miljoonaa euroa on käytännössä sidottu jo jätettyihin hakemuksiin. Vuodelle 2022 avustukseen on varattu 40 miljoonaa euroa.

Kuntia ja maakuntia tuetaan rakennetun ympäristön tietojärjestelmän käyttöönotossa

Ryhti-hanke uudistaa rakennetun ympäristön tietojen hallintaa vuosina 2020–2024. Kaavoituksessa ja rakennusluvissa syntyvät tiedot kootaan saataville yhtenäisessä muodossa uuteen rakennetun ympäristön tietojärjestelmään. Uudistus tulee poistamaan päällekkäistä tiedon toimittamista ja manuaalista käsittelyä, ja helpottamaan työtä kunnissa, jotka ovat tulevan tietojärjestelmän keskeisiä käyttäjiä ja tiedontuottajia.

Hallitus ehdottaa kunnille ja maakunnille tarjottavaan muutostukeen 2 miljoonan euron lisämäärärahaa. Yhdessä kuntien kanssa suunnitellaan tarvittavaa koulutusta, tiedonvaihtoa ja hankintojen tukea, joiden avulla kunnat voivat uudistaa tiedonhallintaansa valtakunnallisesti yhteentoimivaksi.

Lisätietoja:

Terhi Lehtonen
valtiosihteeri
p. 0295 161 000
[email protected]

Asuinrakennusten energia-avustus:
Jyrki Kauppinen
rakennusneuvos
p. 0295 250 122
[email protected]

Ryhti-hanke:
Juhana Rautiainen
ohjelmapäällikkö
p. 0295 250 075
[email protected]