Hyppää sisältöön
Media

Kymmenes kansallinen kaupunkipuisto 400-vuotiaaseen Kokkolaan

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 9.9.2020 11.44
Uutinen

Kokkolassa vietettiin maanantaina kaupungin 400-vuotisjuhlia. Ympäristöministeriö luovutti kaupungille Kokkolan kansallisen kaupunkipuiston alkuperäisen päätösaineiston. Kokkolan kansallinen kaupunkipuisto on tähänastisista ylivoimaisesti suurin: pinta-ala on peräti 20 000 hehtaaria.

Kokkolan kansallista kaupunkipuistoa valmisteltiin yli 10 vuotta. Kaupunki jätti perustamishakemuksen ministeriöön 2018. Kaupunki teki tämän jälkeen hakemukseen pieniä muutoksia. Ministeriö päätti 3.7. perustaa muutetun hakemuksen perusteella Suomen kymmenennen kansallisen kaupunkipuiston Kokkolaan.

Valtuuston juhlaistunnossa esiteltiin kaupungin kannalta merkittäviä ajankotaisia huomionosoituksia tai konkreettisia hankkeita. Ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flander luovutti juhlaistunnon päätteeksi kaupunginjohtajalle ja valtuuston puheenjohtajalle Kokkolan kansallisen kaupunkipuiston alkuperäisen päätösaineiston.

Ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flander luovutti päätösaineiston juhlaistunnossa. © Kuva: Kokkolan kaupunki

Monipuolinen kansallinen kaupunkipuisto on Suomen kymmenes

Kokkolan kansallinen kaupunkipuisto on tähänastisista ylivoimaisesti suurin: pinta-ala on peräti 20 000 hehtaaria. Kaupunkipuisto säilyttää maanviljelyksestä ja hylkeenpyynnistä eläneen kylän kasvutarinan tervan viennillä ja merenkäynnillä vaurastuneeksi porvariskaupungiksi ja edelleen nykyiseksi satama- ja suurteollisuuskaupungiksi. Eri aikainen puurakentaminen on leimallista koko alueelle.

Kansallinen kaupunkipuisto alkupiste keskustassa on ns. koulukortteleiden alue, jossa sijaitsee Suomen vanhin ei-kirkollinen puurakennus 1600-luvulta. Neristan on vanhan Porvoon kokoinen, eheä puukaupunki keskustassa. Suntinsuun 102 venehuonetta jatkavat puurakentamisen perinnettä mantereella. Meren rannoilla on useita puisia purjehduspaviljonkeja ja itse Kokkolan saaristossa puusta rakennettuja kylämäisiä yhdyskuntia. Näistä tunnetuin on Tankarin saari.

Maa kohoaa Kokkolan seudulla, mikä merkitsee sitä, että merenranta-ja saaristoluonto ovat alati muutoksessa. Kansalliseen kaupunkipuistoon kuuluu useita Natura 2000-alueita rantaniittyineen ja – kosteikoineen, pikkusaarineen ja saaristoineen sekä merenalaisine dyyneineen, hietapankkeineen. Merialueella elää rikas linnusto ja se on merkittävä muutonaikainen levähdysalue. Kokkolan kansallinen kaupunkipuisto toteuttaa kansallisen kaupunkipuiston tavoitteita ja ideologiaa puhtaimmillaan: se on yhdistelmä kulttuuri- ja luonnonperintöä.

Lisätietoja:

Ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flander, [email protected], puh. 0295 250 064