Hyppää sisältöön
Media

Kuntien pieniin ilmastokokeiluihin tarjolla rahoitusta, vertaistukea ja yhdessä kehittämistä

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 16.3.2020 6.36
Tiedote

Ympäristöministeriön Kuntien ilmastoratkaisut -ohjelma on maanantaina avannut haun, jossa rahoitetaan kuntien päästöjen vähentämistä tukevia pieniä ilmastokokeiluja. Avoimessa haussa valituille kokeiluille myönnetään enintään 10 000 euroa tukea. Lisäksi kokeiluista vastaavat pääsevät yhteiskehittämään ratkaisujaan asiantuntijasparrauksen ja vertaistuen voimin.

”Lähes puolet suomalaisista asuu kunnassa, joka on asettanut tavoitteekseen olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Kunnianhimoiset tavoitteet vaativat toteutuakseen myös uusia keinoja, joita on välillä järkevää testata ensin pienellä mittakaavalla. Kokeilemalla saadaan arvokasta tietoa siitä, mitkä toimet soveltuvat myös laajempaan käyttöön”, asiantuntija Miia Berger ympäristöministeriöstä sanoo.

Kokeiluista etsitään ratkaisuja, joilla edistetään kestävää liikkumista, ruokapalvelujen vähäpäästöisyyttä sekä muita kuntien hiilijalanjälkeä pienentäviä toimintamalleja. Menestyksekkään kokeilun edellytyksenä on, että se motivoi kohderyhmää hiilijalanjäljen pienentämiseksi ja testaa uutta toimintatapaa sekä arvioi ja kehittää sitä.

Kokeiluhaku ja valittujen kokeilujen sparraus tapahtuu Motivan hallinnoiman Kokeilun paikka -palvelun kautta. Kokeilun paikka tarjoaa avustuksen saaneille mahdollisuuden kehittää omaa ideaa, saada vertaistukea, sparrausta, viestintätukea, uusia yhteistyökumppaneita ja tehdä kokeiluilla löydetyistä ratkaisuista entistä vaikuttavampia.

”Ilmastotavoitteiden saavuttamiseen tarvitaan aktiivisia ratkaisijoita ja uusia ideoita, joita Kokeilun paikan kautta kuka tahansa voi tuoda esille. Kokeilun paikka luo mahdollisuuden matalan kynnyksen osallistumiseen”, kertoo kokeiluhaun projektipäällikkö Elina Ovaskainen Motivalta.

Hakemuksen voi lähettää kuka tahansa, mutta rahoituksen ehtona on kokeilun toteuttaminen yhteistyössä kuntaorganisaation kanssa. Aikaa kokeilun toteuttamiseen on joulukuun 2020 loppuun asti. Kokeiluhaku auki 16.3.-30.4.

Lisätietoja:

Asiantuntija Miia Berger, ympäristöministeriö, p. 0295 250 265, [email protected]

Asiantuntija Elina Ovaskainen, Motiva Oy, p. 040 774 9390, [email protected]