Hyppää sisältöön
Media

Ryhdin tekijät
Kuntien digivalmiuksia varmistamassa

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 8.3.2022 10.07

Tutustu tuoreimpaan Ryhdin tekijään! DigiFinland Oy:n projektipäällikkö Satu Reiskolla on vankka kokemus kaavojen laatimisesta ja rakennetun ympäristön digitalisaatiosta. Hänen sekä keväällä laajentuvan tiiminsä tehtävänä on tukea kuntia ja maakunnan liittoja rakennetun ympäristön digimuutoksessa.

Heippa, kuka olet?  

Olen Satu Reisko DigiFinlandilta. Toimin projektipäällikkönä Ryhti-muutostuki-projektissa.

Keitä tiimiisi kuuluu?

Tiimiimme kuuluu minun lisäkseni neljä asiantuntijaa. Meillä on monipuolista osaamista digitalisaatiohankkeista, maankäytön ja rakennusvalvonnan prosesseista, asianhallinnasta, asiakaspalvelusta sekä tietojärjestelmistä, tietomalleista, rajapinnoista ja paikkatiedoista.
 
Mitä teette?

Projektissa tuemme kuntia ja maakunnan liittoja rakennetun ympäristön tiedon digitalisaatiossa. Selvitämme nykytilaa ja laadimme toimenpideohjelmia kaikille Suomen kunnille. Tarjoamme muun muassa koulutusta, oppaita, malliasiakirjoja, hankintatietoutta ja monenlaista opastusta.
 
Missä vaiheessa työ etenee?

Projekti on alussa. Maaliskuussa järjestämme infon ja työpajan, jossa käsitellään kuntien tuen tarvetta ja tarkennetaan projektisuunnitelmaa. Sen jälkeen alamme selvittää, missä tilanteessa kunnissa ollaan rakennetun ympäristön tiedon digitalisaation osalta. Kesällä ja alkusyksystä paneudumme kuntakohtaisiin toimenpideohjelmiin.
 
Millaiset tavoitteet teillä on?
 
Ryhti-muutostuki tarjoaa tukea kunnille ja maakunnan liitoille rakennetun ympäristön tiedon digitalisaatiossa. Projekti on osa ympäristöministeriön ja Suomen ympäristökeskuksen Ryhti-hanketta, jossa kaavoituksessa ja rakentamisen luvituksessa syntyvät tiedot kootaan saataville yhtenäisessä muodossa. Tätä varten luodaan valtakunnallinen rakennetun ympäristön tietojärjestelmä, RYTJ. Ryhti-muutostuen tavoitteena on varmistaa, että kunnilla on valmiudet tietorakenteiden ja -järjestelmän käyttöönottoon.
 
Millaiset ovat tunnelmat?
 
Tein vastaavaa työtä Etelä-Savon kuntien kanssa ELY-keskuksen KaavaDigi-hankkeessa. Sielläkin selvitettiin alkuun nykytilaa ja pohdittiin sitten kuntien toimenpiteitä. On hienoa päästä jatkamaan työtä ja laajentamaan Etelä-Savosta saatuja oppeja kaikkien Suomen kuntien kanssa.
 
Haluatko kertoa itsestäsi tai työstäsi jotain muuta?
 
Olen työskennellyt kaavojen laatimisen parissa yli 20 vuotta. Olen omassa työssäni havainnut, kuinka vaikeaa tietoa on hyödyntää, kun se on etsittävä useista lähteistä eikä muoto useinkaan ole sama. Tiedon etsiminen yhdestä järjestelmästä tulee tehostamaan tiedon tuottamista ja myös sen hyödyntämistä esimerkiksi rakentamisessa.

Lisätietoja

Satu Reisko
[email protected]
p. 046 921 0722

[email protected]