Hyppää sisältöön
Media

Kuntapilotti-hanke vauhdittaa siirtymistä paperikaavasta digikaavaan

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 8.8.2018 10.15
Tiedote

Viisi kuntaa kehittää yhdessä ohjelmistotoimittajien kanssa tietomallipohjaista kaavaa ja digitaalisen kaavoituksen suunnittelukäytäntöjä ympäristöministeriön käynnistämässä Kuntapilotti-hankkeessa. Vuoden kestävässä kokeilussa työstetään myös uudenlaista kaavan pohjakarttakonseptia.

Hankkeen tavoitteena on tehdä kaavatiedosta koneluettavaa, mikä sujuvoittaisi alueidenkäytön suunnittelun ja rakentamisen prosesseja. Hanke tukee maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistusta.

Nykyisellään kaavat esitetään karttoina, ja usein puhutaan vielä kaavan ”piirtämisestä”. Viime vuosina useissa kunnissa ja suunnittelutoimistoissa on kuitenkin siirrytty graafisen kartan sijasta digitaalisen kaavatiedon tuottamiseen. Kaavatietojen siirtoon koneluettavassa muodossa ei kuitenkaan ole olemassa valtakunnallisesti omaksuttua käytäntöä. Maankäyttö- ja rakennuslain uudistuksessa tähdätään tietomallipohjaiseen suunnittelujärjestämään.

Kaavatietojen muuttaminen koneluettaviksi tehostaisi ja sujuvoittaisi kuntien, konsulttien, rakentajien ja kiinteistönomistajien arkea. Se myös vähentäisi virheitä ja synnyttäisi merkittäviä säästöjä, kun manuaalinen tiedonkäsittely jäisi pois.

Kokeiluun valittiin Tampere, Lahti, Kuopio, Kempele ja Inkoo, jotka edustavat monipuolisesti suomalaista kuntakenttää. Kunnat testaavat uusia teknisiä ratkaisuja käytännön kaavaprojekteissa.

Myös muut kunnat tai tahot voivat osallistua kokeiluun tukijoukkoina ja oppia yhdessä uusista toimintatavoista. Vuoden aikana hankkeen tiimoilta järjestetään useita seminaareja ja kuulemisia.

Kuntapilotti-projekti on osa ympäristöministeriön Maankäyttöpäätökset-hanketta, joka edistää digitalisaatiota alueidenkäytön suunnittelussa. Kuntapilotin toteuttaa Sitowisen, Trimblen, Symetrin ja AE Partnersin muodostama yrityskonsortio.

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Satu Taskinen, ympäristöministeriö p. 050 528 2813, [email protected]