Hyppää sisältöön
Media

Kunnille ja maakunnille tulossa vihreää siirtymää edistävä avustushaku elo-syyskuussa

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 29.6.2022 9.52
Uutinen

Ympäristöministeriössä suunnitellaan avattavaksi elo-syyskuussa 2022 kunnille ja maakuntien liitoille suunnattu avustushaku vihreää siirtymää edistävien investointihankkeiden kaavoitukseen, luvitukseen ja niihin liittyviin selvityksiin.

Vihreän siirtymän investointihankkeet voivat liittyä muun muassa:

  • energiainfrastruktuuriin
  • uuden energiateknologian käyttöönottoon (merituulivoima, suuren kokoluokan aurinkovoima, biokaasu, uusiutuvat liikennepolttoaineet, geolämpö ja lämmön talteenotto)
  • vähähiiliseen vetyyn sekä hiilidioksidin talteenottoon ja hyödyntämiseen
  • teollisuuden prosessien suoraan sähköistämiseen ja vähähiilistämiseen
  • keskeisten materiaalien ja teollisuuden sivuvirtojen uudelleenkäyttöön ja kierrätykseen

Vihreän siirtymän investointihankkeiden tulee olla ”ei merkittävää haittaa” (DNSH) -periaatteen mukaisia.

Avustushaun tavoitteena on nopeuttaa hankkeiden viranomaiskäsittelyjä ja siten edistää hankkeiden toteutumista. Avustuksella voidaan kattaa enintään 70 prosenttia vihreän siirtymän hankkeiden kaavoituksen, luvituksen ja niihin liittyvien selvitysten laatimisesta aiheutuvista kuluista.

Haettavaksi tulee yhteensä noin 2 miljoona euroa. Tästä 1,25 miljoona euroa linjattiin valtion vuoden 2022 toisessa lisätalousarvioesityksessä ja sitä voisi käyttää myös esimerkiksi vihreän siirtymän hankkeiden selvityksiin ja maatuulivoimakaavoitukseen. Lisäksi 0,8 miljoonaa euroa määrärahoista tulevat Euroopan unionin NextGenerationEU -rahoituksesta, Suomen kestävän kasvun ohjelmasta. Avustuksella edistetään vihreää siirtymää ja hallitusohjelman tavoitteita Suomen hiilineutraaliudesta vuonna 2035.

Avustushausta tiedotetaan tarkemmin elo-syykuussa.
 

Lisätietoja


Soile Hartikka
Asiantuntija
ympäristöministeriö
p. 0295 250 079
[email protected]