Hyppää sisältöön
Media

Kotkan kansallinen kaupunkipuisto sai kunniamaininnan Euroopan maisemahankekilpailussa

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 18.10.2019 13.45
Tiedote
Jokipuisto. © Kotkan kaupunki.

Ympäristöministeriö, Kotkan kaupunki ja Suomen ympäristökeskus tiedottavat

Kotkan kansallinen kaupunkipuisto palkittiin kunniamaininnalla Euroopan neuvoston maisemapalkinto -kilpailussa. Kyseessä on upea yhdistelmä Kotkan puistoja, vesistöjä ja arkkitehtuurin parhaita paloja.

Maisemapalkinto liittyy Eurooppalaiseen maisemayleissopimukseen, jolla edistetään maisemanhoitoa, -suojelua, ja -suunnittelua. Kunniamaininta on tunnustus esimerkillisistä, maisemanhoitoa edistävistä toimenpiteistä.

”Kotkan kansallinen kaupunkipuisto on upea kokonaisuus merellisiä maisemia, joenvarsia, viheralueita ja rakennusperintöä. Hienoa, että kaupungin tekemä työ ja sitoutuminen maiseman hoitoon sekä samalla myös kansallisen kaupunkipuiston konsepti yleisemmin saivat kansainvälisen tunnustuksen”, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen sanoo.

”Kunniamaininta todistaa Kotkan kansalliseen kaupunkipuiston, joka käsittää suuren osan koko kaupunkia, ansiot. Nyt koko Suomen kansallinen kaupunkipuisto -formaatti viimeistään noteerataan laajemminkin. Se olisi miltei sellaisenaan otettavissa käyttöön vaikka jokaisessa Euroopan maassa”, Kotkan kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksonen kertoo.

Kotkan kansallinen kaupunkipuiston edusti Suomea kilpailussa Euroopan neuvoston maisemapalkinnosta, koska se valittiin Suomen parhaaksi maisemahankkeeksi 2018. Ympäristöministeriö etsii Suomen parasta maisemahanketta joka toinen vuosi.

Euroopan neuvoston maisemapalkinto tänä vuonna Sveitsiin

Euroopan neuvoston maisemapalkinnon vei tänä vuonna Sveitsin hanke, jossa Aire-joen vesiväylä ennallistettiin. Maisemapalkinnon lisäksi jaettiin kunniamaininnat neljälle hankkeelle, joista Kotkan kaupunkipuisto oli yksi. Kilpailuun osallistui yhteensä 23 hanketta ympäri Eurooppaa.

Euroopan neuvoston maisemapalkinto myönnetään seuraavan kerran vuonna 2021.

Eurooppalainen maisemayleissopimus on voimassa 39 maassa, Suomessa vuodesta 2006.

Kuvia Kotkan kansallisesta kaupunkipuistosta median käyttöön

Lisätietoja:

Kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksonen, Kotkan kaupunki, p. 044 702 4773, [email protected]

Ympäristöneuvos Tapio Heikkilä, ympäristöministeriö, p. 0295 250 166, [email protected]

Tutkija Annika Uddström, Suomen ympäristökeskus, p. 0295 251 715, [email protected]

Ministerin erityisavustaja Antti Heikkinen, p. 050 348 1406, [email protected]

Krista Mikkonen