Hyppää sisältöön
Media

Kiertotalouden tila, uusin tutkimustieto ja innovaatiot esillä 30.9.-1.10 Helsingissä

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 24.9.2019 5.22
Tiedote

Ympäristöministeriö, Business Finland, European Institute of Innovation and Technology, EIT Digital, EIT RawMaterials ja EIT Food:

European days for sustainable circular economy -konferenssi esittelee kiertotalouden tilaa sekä suosituksia kestävän kiertotalouden edistämiseksi viimeisimmän tutkimustiedon pohjalta 30.9.-1.10.2019 Helsingissä. Tapahtuma esittelee myös kiertotalouden innovaatioita ja menestystarinoita.

Konferenssi on yksi Suomen Euroopan unionin puheenjohtajuuskauden tapahtumista. Se kokoaa yhteen noin 750 tutkijaa, päättäjää sekä yritysten, rahoittajien, viranomaisten ja järjestöjen edustajaa. Konferenssin puheenvuorojen pohjalta laadittu yhteenvetoa jaetaan Suomen ja Euroopan unionin päättäjille lokakuussa.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen mukaan konferenssi edistää osaltaan Euroopan unionin kestävyyteen perustuvaa kilpailukykyä.

”Kiertotalous antaa ratkaisuja aikamme suurimpiin haasteisiin, ilmastomuutokseen ja luonnon köyhtymiseen. Samalla siirtymä tarjoaa eurooppalaisille yrityksille mahdollisuuden kehittää uusia toimintamalleja ja toimia edelläkävijänä. Tulevaisuudessa kiertotalous on vallitseva talouden muoto, kertakäyttötalouden sijaan”, ministeri Krista Mikkonen sanoo.

Ympäristöneuvosto käsittelee 4. lokakuuta EU:n kiertotalouspäätelmiä. Niissä viitoitetaan sitä, miten uuden komission tulee edistää kiertotaloutta seuraavien viiden vuoden aikana.

”EU:lle tarvitaan uusi kiertotalouden toimintaohjelma, kiertotalous 2.0, joka ulottaa toimet kaikille merkittäville aloille, esimerkiksi rakentamiseen, tekstiileihin, liikkumiseen ja ruokaan”, ministeri Mikkonen sanoo.

Konferenssin ensimmäinen päivä keskittyy muutokseen kohti kestävää kiertotaloutta. Aiheina ovat muun muassa ilmasto- ja ravinneviisas ruoantuotanto, kestävän liikkumisen uudet palvelut ja tekoälyn tuomat mahdollisuudet. Toisen päivän kolmen rinnakkaisen konferenssien aiheita ovat on hiilineutraalin, ilmastokestävän kiertotalouden tietopohja; kestävä ja älykäs teollisuus sekä kestävät innovaatiot.

Business Finland vastaa Manufuture 2019 - Sustainable and Smart Manufacturing -tapahtumasta 1. lokakuuta. Se keskittyy valmistavan teollisuuden haasteisiin ja kiertotalousmahdollisuuksiin.

”Tänä päivänä valmistavan teollisuuden järjestelmät ja menetelmät on perinteisesti tarkoitettu valmistusvaiheeseen. Siirtyminen kiertotalouteen edellyttää, että valmistetut tuotteet voidaan purkaa, uudistaa ja osittain uudelleen valmistaa sitä varten soveltuvissa tuotantolaitoksissa. Millaisia uusia liiketoimintamalleja ja arvoverkkoja tähän tarvitaan”, kysyy johtaja Jarmo Heinonen Business Finlandista.

Konferenssin järjestävät ympäristöministeriö, Business Finland, European Institute of Innovation and Technology (EIT), sekä sen kolme osaamis- ja innovaatioyhteisöä, EIT Digital, EIT RawMaterials ja EIT Food.

Lisätietoja:

Ympäristöministeriö: tutkimusjohtaja Tanja Suni, p. 050 441 7164, [email protected]

Business Finland : asiantuntija Pasi Viitanen, p. 050 395 2475, [email protected]

Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutti (EIT): Caroline Vandenplas, Head of EIT Communications Section, tel. +36 148 193 71, [email protected]

EIT on Euroopan unionin vuonna 2008 perustama Euroopan innovointikykyä tukeva EU:n elin. EIT:llä on kahdeksan innovaatioyhteisöä, kuten EIT Digital, EIT RawMaterials ja EITFood. Kukin niistä keskittyy johonkin erityiseen maailmanlaajuiseen haasteeseen. Ne saattavat yhteen kumppaneita eli yrityksiä (teollisuus ja pk-yritykset), tutkimuskeskuksia ja yliopistoja. Ne tarjoavat osaamista, tietoa, rahoitusta ja uusia liiketoiminnan aloja.

EIT Digital : Jyrki Karasvirta, Communications Lead, [email protected]

EIT Digital on Euroopan johtava avoin innovaatio-organisaatio, joka toiminnallaan yhdistää lähes 250 johtavaa eurooppalaista teollista toimijaa, kasvuyritystä, yliopistoa ja tutkimuslaitosta. EIT Digital investoi strategisiin alueisiin vauhdittaakseen tutkimuspohjaisten digitaalisten innovaatioiden markkinoille tuloa sekä luodakseen Eurooppaan yrittäjyyteen pohjautuvaa kyvykkyyttä ja johtajuutta. Suomessa EIT Digitalin keskeisiä kumppaneita ovat Aalto-yliopisto, Bittium, Bookit, Ericsson, F-Secure, Forum Virium Helsinki, KONE, Nokia Solutions and Networks, Oulun yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto, Turun yliopisto ja VTT.

EIT RawMaterials : [email protected]

EIT RawMaterials on EIT:n (European Institute of Innovation and Technology) perustama EU:n organisaatio, joka on maailman suurin raaka-ainesektorin innovaatioyhteisö. Sen visio on raaka-aineiden kehittäminen Euroopan vahvuudeksi. Tavoitteena on mahdollistaa Euroopan mineraali-, metalli- and materiaalisektorin kestävä kilpailukyky koko arvoketjussa edistämällä innovaatioita, koulutusta ja yrittäjyyttä.

EIT Food on Euroopan johtava elintarvikeinnovaatio-aloite, jonka tavoitteena on tehdä ruokajärjestelmästä kestävämpi, terveellisempi ja luotettavampi kuluttajille. EIT Foodin visio on tehdä Euroopasta maailmanlaajuinen elintarvikeinnovaatioiden ja -tuotannon keskus. EIT Food osallistaa kuluttajat muutosprosessiin, parantaa ravitsemusta ja tekee ruokajärjestelmästä resurssitehokkaampaa, turvallisempaa, läpinäkyvämpää ja luotettavampaa.