Hyppää sisältöön
Media

Kestävä kaupunki -ohjelmalta avustusta kymmenelle sosiaalista kestävyyttä edistävälle kokeilulle

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 7.11.2019 11.16
Tiedote

Kaupunkien ja kuntien kestävää kehitystä vauhdittavan Kestävä kaupunki -ohjelman toisessa kokeiluhaussa on valittu rahoitettavaksi 10 uutta kokeilua. Hankkeissa kehitetään muun muassa nuorten ja maahanmuuttajien osallistumista lähiympäristönsä kehittämiseen, työkaluja asuinalueiden eriytymiskehityksen seurantaan sekä kestävän asumisen kummitoimintaa pitkäaikaisasunnottomien tuetussa asumisessa.

Avustushaussa etsittiin kaupunkien ja kuntien sosiaalista kestävyyttä edistäviä kokeiluja, jotka testaavat uusia ratkaisuja tai olemassa olevien laajempaa toimivuutta. Tuettaviin hankkeisiin tuli sisältyä yhteistyötä kuntaorganisaation sisällä, kuntien välillä tai kunnan ja muiden toimijoiden välillä.

”Haussa menestyivät erityisesti hankkeet, joissa testattavia toimintatapoja on mahdollista laajentaa kunnan sisällä tai levittää muihin kuntiin tai muille kunnan toimialoille. Useat rahoitettavista hankkeista tukevat kuntien strategioiden sekä hallitusohjelman tavoitteiden toteutumista”, kertoo ohjelmapäällikkö Virve Hokkanen.

Hakuun saapui 33 hakemusta, joissa oli mukana lähes 40 kuntaa ja noin 100 muuta toimijaa. Hakemusten arvioinnista vastasi ympäristöministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön sekä Kuntaliiton edustajista koostunut arviointiraati.

Ympäristöministeriö myöntää nyt käynnistyville kymmenelle kokeilulle yhteensä noin 250 000 euroa. Avustettaviin hankkeisiin osallistuu yhteensä 18 kuntaa ja yli 20 muuta toimijaa. Rahallisen tuen lisäksi Kestävä kaupunki -ohjelma tarjoaa asiantuntijatukea kokeilujen toteutukseen verkostoitumiseen ja viestintään. Kokeilujen fasilitoinnissa ohjelman yhteistyökumppanina toimii Motiva Oy.

Ohjelman seuraava kokeiluhaku käynnistyy tammi-helmikuussa.

Avustusta saaneet hankkeet:

Helsingin kaupunki
Maahanmuuttajataustaisten osallistuminen oman asuinympäristönsä kehittämiseen Helsingissä
20 000 €

HSY
Kestävän asumisen kummikokeilu
30 000 €

Hämeenlinnan kaupunki
Hyvät Eväät
15 000 €

Jyväskylän kaupunki
Pupu, bunny, ’arnab – osallisuus monikulttuurisessa kaupunkiympäristössä
20 580 €

Kangasalan kaupunki
Kävelevät kaupunkilabrat nuorille
30 000 €

Lappeenrannan kaupunki
Kierrätysmateriaali ympäristökeksinnöksi
30 000 €

Riihimäen kaupunki
Kestävä Elämä Riihimäkeläisille (KERI)
30 000 €

Sipoon kunta
Osallistuva budjetointi -menetelmän käyttö Sipoon Nikkilän keskuspuiston suunnittelussa ja toteutuksessa
21 000 €

Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä
Asuinalueiden eriytymiskehityksen seurantatyökalun seudullistaminen ja hyödyntäminen seudullisen asuntopolitiikan määrittämisessä ja hyvinvointipalvelujen suunnittelussa
30 000 €

Vaasan kaupunki
Vähäkyrön kulttuurikehä
22 500 €
 

Kestävä kaupunki -ohjelma

Ympäristöministeriön koordinoima Kestävä kaupunki -ohjelma vauhdittaa kaupunkien ja kuntien kestävää kehitystä yhteistyössä ministeriöiden, kuntien ja muiden toimijoiden kanssa. Ohjelmassa muun muassa ratkotaan kaupunkien yhteisiä kestävyyshaasteita, kehitetään uusia ratkaisuja käytännön kokeiluissa ja kehittämishankkeissa, edistetään hyvien käytäntöjen leviämistä ja laajentamista sekä vahvistetaan kansainvälistä kokemusten vaihtoa.

Toiminnan pääteemat ovat vähähiilisyys, älykkyys, terveellisyys ja sosiaalinen kestävyys, ja uusia ratkaisuja etsitään erityisesti teemoja läpileikkaaviin kysymyksiin.

Lisätietoja:

Ohjelmapäällikkö Virve Hokkanen, p. 0295 250 034, [email protected]

Krista Mikkonen