Hyppää sisältöön
Media

Kestävä kaupunki -ohjelmalta avustuksia yhdeksälle kokeilulle

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 10.5.2019 8.52
Tiedote

Kaupunkien kestävää kehitystä vauhdittava Kestävä kaupunki -ohjelma myöntää rahoitusta yhdeksälle kokeilulle. Kokeiluissa testataan muun muassa koululaisten harrastuskyytipalvelun laajentamista, kierrätysaiheista mobiilipeliä, työttömien nuorten työllistymistä ja koulutusta edistävää pyöräpajaa sekä nuorten mahdollisuuksia vaikuttaa kestävän kehityksen mukaiseen päätöksentekoon.

”Tavoitteena on löytää kokeilujen avulla uusia ratkaisuja kestävän kehityksen eri teemoja yhdistäviin haasteisiin. Rahoitettavaksi valituissa hankkeissa on sekä uutta testaavia että aiemmin kokeiltua laajentavia kokeiluja. Niistä useilla on kytkös kaupunkien ja kuntien pitkäkestoiseen kehittämiseen ja johtamiseen”, kertoo Kestävä kaupunki -ohjelman ohjelmapäällikkö Virve Hokkanen.

Avustushaussa etsittiin kaupunkien ja kuntien kokeiluja, jotka edistävät kestävää kehitystä vähintään kahdella seuraavista teema-alueista: vähähiilisyys, älykkyys, sosiaalinen kestävyys ja terveellisyys. Hakuun saapui 20 hakemusta, joissa oli mukana lähes 30 kuntaa ja kymmeniä muita toimijoita.

Hakemusten arvioinnista vastasi ympäristöministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön edustajista koostettu arviointiraati. Arvioinnin tuloksena ympäristöministeriö myöntää yhdeksälle kokeilulle yhteensä noin 100 000 euroa.

Avustusta saaneet hankkeet

Hämeenlinnan kaupunki
Bike Lab Hämeenlinna
15 000 €

Tampereen kaupunki
Hiedanrantafoorumi
15 000 €

Tampereen kaupunki
I LIKE LIIKE ”NääsMaaS” – Tampereen koululaisten kyytipalvelu kouluista harrastuksiin ja takaisin kouluille
15 000 €

Keravan kaupunki
Keravan kaupunkipyörät
3 000 €

Kuopion kaupunki
Ketun kierrätyspeli (mobiili) osana koulujen ympäristökasvatusta
3 000 €

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä HSY
Low-carbon district -verkkotyökalu kestävien asemanseutujen kehittämiseen
9 000 €

Rauman kaupunki
Luanikas viherkäine Rauma
12 600 €

Raision kaupunki
Niukoista resursseista Suomen parasta ympäristöviestintää
15 000 €

Varsinais-Suomen liitto / Valonia
Nuoret ilmasto- ja kestävän kehityksen työn kirittäjinä
11 220 €

Kestävä kaupunki -ohjelma

Ympäristöministeriön koordinoima Kestävä kaupunki -ohjelma vauhdittaa kaupunkien kestävää kehitystä yhteistyössä ministeriöiden, kaupunkien, kuntien sekä muiden toimijoiden kanssa. Ohjelmassa muun muassa työstetään kaupunkien yhteisiä haasteita, tuetaan kokeiluja ja kehittämishankkeita, vahvistetaan kestävän kaupunkikehityksen kotimaisia ja kansainvälisiä verkostoja sekä monistetaan hyviä käytäntöjä.

Toiminnan teemat ovat vähähiilisyys, älykkyys, terveellisyys ja sosiaalinen kestävyys, ja uusia ratkaisuja etsitään erityisesti näitä teemoja yhdistäviin kysymyksiin. Ohjelman seuraava kokeiluhaku käynnistyy touko-kesäkuun aikana.

Lisätietoja:

Ohjelmapäällikkö Virve Hokkanen, p. 0295 250 034, [email protected]