Hyppää sisältöön
Media

Kansallisten kaupunkipuistojen kehittämishankkeisiin myönnetty avustusta 2,8 miljoonaa euroa

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 18.12.2020 11.03
Tiedote

Ympäristöministeriö on myöntänyt avustusta kansallisten kaupunkipuistojen kunnostus- ja kehittämishankkeisiin yhteensä 2,87 miljoonaa euroa. Avustukset ovat osa talouden nopeaa elpymistä tukevien toimien kokonaisuutta. Avustusta myönnettiin yhteensä 22 hankkeeseen, jotka toteutetaan vuoden 2021 aikana. Avustusta saavat kaikki kymmenen kansallisten kaupunkipuistojen verkostoon kuuluvaa kaupunkia: Forssa, Hanko, Heinola, Hämeenlinna, Kokkola, Kotka, Kuopio, Pori, Porvoo ja Turku.

Hankkeilla parannetaan kaupungin asukkaiden liikkumis- ja virkistysmahdollisuuksia sekä lähiluontoon pääsyä. Myös nähtävyys- ja elämyskohteiden saavutettavuutta kansallisissa kaupunkipuistoissa helpotetaan yhteyspolkuja parantamalla ja lisäämällä. Lisäksi rakennetaan luontoa kulutukselta ja häiriöiltä suojaavia rakenteita, kuten portaita ja lintutorneja sekä kunnostetaan jo olemassa olevia rakenteita.

Osalla hankkeista tehdään perinneympäristöjen ja lintukosteikkojen kunnostus- ja luonnonhoitotöitä sekä poistetaan vieraslajeja.

”Kansallisten kaupunkipuistojen tavoitteena on säilyttää kaupunkiluontoa ja rakennettua kulttuuriympäristöä laajana, eheänä kokonaisuutena – kaupunkilaisten olohuoneena. Kaupungit edistävät nyt avustettavilla hankkeilla näiden olohuoneiden käyttöä kaupunkilaisten lähivirkistykseen. On arvokasta, että läheltä kotia löytyy saavutettavia, upeita luonto- ja maisemakohteita. Niitä on myös syytä turvata luontoa suojaavilla rakenteilla”, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen sanoo.

Avustettavilla toimenpiteillä lisätään myös kansallisten kaupunkipuistoverkostoon kuuluvien kaupunkien nähtävyyskohteiden määrää, mikä monipuolistaa kaupunkien matkailutarjontaa ja matkailijoiden viipymistä kaupungissa. Tämä lisää olemassa olevien palveluiden käyttöastetta ja luo tarvetta myös uusille palveluille. Avustettavilla hankkeilla lisätään siten myös aluetaloudellisia tuloja ja edistetään työllisyyttä pitkällä aikavälillä.

Merkittäviä potteja esimerkiksi Porvooseen, Heinolaan, Poriin ja Hämeenlinnaan

Suurimman kaupunkikohtaisen avustuksen saa Porvoo. Porvoossa kehitetään merkittävän osan kansallisesta kaupunkipuistosta kattavaa, Porvoon Länsirannasta Emäsalon pohjoiskärkeen kulkevaa lähiulkoilureittiä sekä kunnostetaan rantareitin näköalapaikkoja muun muassa Linnanmäellä, Näsinmäellä, Tornivuoressa ja Ruskiksessa.

Heinolan kaupungin hankkeita ovat esimerkiksi Jyrängön rantareitin kunnostaminen esteettömäksi sekä yhtenäisyyttä parantavien Paviljonginharjun liikunta- ja näköalaportaiden rakentaminen. Lisäksi Koskensaaressa tehdään luonnonhoitotoimia, Isiäiseen rakennetaan lintutorni ja opasteita lisätään.

Porin kaupungin avustus käytetään mm. Porin Metsän hoito- ja käyttösuunnitelman päivitykseen sekä polkuverkon kunnostukseen ja kehittämiseen luotojen alueella ja Porin Metsässä.

Suomen ensimmäinen kansallinen kaupunkipuisto Hämeenlinna juhlistaa ensi vuonna 20-vuotista taivaltaan kansallisena kaupunkipuistona. Hämeenlinna saa avustusta Vanajaveden rantareitin kunnostamiseen, Aulangon saavutettavuuden parantamiseen sekä vuonna 2017 kaupungin hakemuksesta suojellun Sibeliuksen metsän reitistön kehittämiseen.  

Lisätietoja:

Ympäristöministeriö

Asiantuntija Ilona Latsa, p. 0295 250 388, [email protected]

Hämeenlinna

Viheraluesuunnittelija Susanna Lappalainen, p. 040 868 2181, [email protected]

Heinola

Teknisen toimen johtaja Harri Kuivalainen, p. 044 797 6907, [email protected]

Porvoo

Kaupunginpuutarhuri Mikko Kaunisto, p. 040 771 3939, [email protected] (Lähiulkoilureitti)

Kaavoittaja, maisema-arkkitehti Anne Rihtniemi-Rauh, p. 040 489 5752, [email protected] (Rantareitti)

Pori

Projektipäällikkö Heli Nukki, p. 044 701 1976, [email protected]

Forssa

Tekninen johtaja Antti Heinilä, p. 050 353 7733, [email protected]

Hanko

Kukka-Maaria Luukkonen, kaupungingeodeetti, 040 135 9281, [email protected]

Puistoesimies Merja Rönkkö, 0405106534, [email protected]

Kokkola

Kaupunginpuutarhuri Sini-Marja Sangi, p. 044 780 9369, [email protected]

Kotka

Kaavoitusarkkitehti Patricia Broas, p. 040 647 1539, [email protected]

Kuopio

Yleiskaavapäällikkö Heli Laurinen, p. 044 718 5430, [email protected]

Turku

Infran kunnossapitopäällikkö Mari Helin, p. 050 324 2506, [email protected]