Hyppää sisältöön
Media

Ilmastoystävällisiä lounaita ravintoloihin

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 24.9.2014 11.58
Uutinen

Ilmastolounaalla tarjottiin mm. porkkanapyreetä, kasviskaalikääryleitä ja paahdettua punajuurta. Kuva:Ulla Ahonen

Ruoankulutuksen ilmastovaikutukset ovat merkittäviä. Ilmastoystävällisten ruokavalintojen helpottamiseksi ravintolat voivat ottaa ateriavalikoimiinsa Ilmastovalinta-vaihtoehdon. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT esitteli  ympäristöministeriössä Ilmastolounas-hankkeen tuloksia sekä hankkeeseen osallistuneiden ravintoloiden, ravintolahenkilökunnan ja asiakkaiden kokemuksia kevään 2014 kokeiluviikoilta. Ympäristöministeriö on tukenut MTT:n hanketta kestävän kulutuksen ja tuotannon ohjelmasta.

Hankkeen tavoitteena on tarjota kuluttajille helppo tapa tehdä ilmaston ja ravitsemuksen kannalta hyviä ruokavalintoja. Koeviikolla ilmastolounasta oli tarjolla 25 eri lounasravintolassa. Hankkeen kyselyihin vastanneet ruokailijat suhtautuivat ilmastoystävällisiin vaihtoehtoihin myönteisesti. Hankkeessa mukana olleet ravintolat haluavat jatkaa ilmastoystävällisistä aterioista viestimistä.

MTT selvitti erilaisten lounaslautasten ilmastovaikutusten suuruusluokat reseptien ja raaka-aineiden alkuperän perusteella. Ilmastoystävällisimmät valinnat merkittiin Ilmastovalinta-logoin. Ateriat täyttivät sosiaali- ja terveysministeriön joukkoruokailun ravitsemussuositukset, eikä aterioissa käytetty WWF:n kalaoppaan punaisen listan kaloja.

Testiviikolla ateriakohtaisen ilmastovaikutuslaskennan tekivät MTT:n tutkijat. Ravintoloilta yhtä tarkka ja luotettava laskenta ei vielä onnistu. Tulevaisuudessa laskentaa pyritään kehittämään ravintoloille helpommaksi.

Lue lisää: