Hyppää sisältöön
Media

Glasgow’n ilmastokokous ja Kunmingin biodiversiteettikokous siirtyvät koronapandemian vuoksi

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 1.4.2020 22.22
Tiedote

Ministeri Mikkonen: Oikeita ja kannatettavia päätöksiä, työ maapallon kestävyyskriisin ratkaisemiseksi ei pysähdy

Glasgow’n COP26-ilmastokokous siirtyy marraskuulta ensi vuodelle maailmanlaajuisen koronavirustilanteen vuoksi, kertoi YK:n ilmastosopimuksen sihteeristö myöhään keskiviikkoiltana. Myös biodiversiteettisopimuksen osapuolikokousta Kiinan Kunmingissa on päätetty lykätä lokakuulta todennäköisesti ensi vuoden puolelle. Kokousten uusista ajankohdista päätetään lähikuukausina.

”Kokousten siirtäminen on oikea ja kannatettava päätös näissä olosuhteissa. Ilmastokokous ja luonnon köyhtymisen pysäyttämiseen tähtäävä huippukokous tuovat yhteen kymmeniätuhansia ihmisiä. On tärkeää, että neuvottelut käydään turvallisissa oloissa ja niihin voidaan valmistautua hyvin. Samalla pitää muistaa, etteivät ilmastonmuutos ja maapallon kestävyyskriisi ole hävinneet minnekään, vaan maailmalta tarvitaan yhä nopeita ja päättäväisiä toimia, joilla päästöt saadaan laskuun ja luonto elpymään”, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen sanoo.

Sekä Glasgow’n että Kunmingin osapuolikokouksilla on erityistä painoarvoa vuosittaisten osapuolikokousten jatkumossa. Maailman maiden on määrä päivittää Pariisin ilmastosopimusta varten antamansa sitoumukset vuoden 2020 kuluessa. Glasgow’n kokouksessa arvioidaan, miten hyvin maiden yhteenlasketut päästövähennyssitoumukset riittävät rajoittamaan maapallon lämpenemisen alle kahden tai alle puolentoista asteen. Kunmingissa puolestaan on tarkoitus päättää uusista kansainvälisistä luonnon monimuotoisuustavoitteista vuoteen 2030.

”Jokainen kuukausi on tärkeä, ja neuvottelujen lykkäys on harmillista. Onneksi kansainvälinen ilmasto- ja luontodiplomatia sitoumusten ja kunnianhimon nostamiseksi ei kuitenkaan pysähdy, vaan jatkuu videokonferenssien välityksellä”, ministeri Mikkonen sanoo.

Seuraavan kerran ministerit kokoontuvat verkkovälitteisesti Petersbergin ilmastodialogiin huhtikuun lopussa. YK:n ilmastoneuvottelujen toukokuinen valmistelukokous Bonnissa siirretään syksyyn. Myös Kunmingin kokousta valmistelevia kokouksia lykätään ja siirretään verkkoon.

Lisätietoja:

Ympäristö- ja ilmastoministerin erityisavustaja Riikka Yliluoma, ympäristöministeriö, p. 050 414 1682, [email protected]

Pääneuvottelija Outi Honkatukia, ympäristöministeriö, p. 029 525 0272, [email protected] (kansainväliset ilmastoneuvottelut)

Ympäristöneuvos Kristiina Niikkonen, p. 0295 250 198, [email protected] (kansainväliset neuvottelut luonnon monimuotoisuustavoitteista vuoteen 2030)