Hyppää sisältöön
Media

Tapahtumajärjestäjiä etsitään vuodelle 2022
Euroopan kulttuuriympäristöpäivien teemana Kestävä perintö

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 9.2.2022 11.16
Uutinen

Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä vietetään vuonna 2022 teemalla Kestävä perintö. Nyt käynnistynyt teemavuosi kutsuu tekoihin kestävän kulttuuriperinnön ja huomisen puolesta.

Kulttuuriperinnöllä tarkoitetaan ihmisen toiminnan synnyttämiä, aineellisia tai aineettomia asioita ja ympäristöjä. Kulttuuriympäristöissä näkyy ihmisen jättämä jälki. Ne voivat olla koko kansan tuntemia historiallisia arvokohteita, mutta yhtä hyvin ihmisen arkiympäristöä. Kulttuuriympäristöistä huolehtiminen lisää niin ihmisen kuin luonnon hyvinvointia. Kestävä perintö -teemavuosi kannustaa tekoihin kestävän kulttuuriperinnön ja kestävän huomisen puolesta.

”Ilmastokriisin ja luontokadon torjunta vaativat uusia keinoja. Osa niistä saattaa löytyä menneisyydestä. Perinteisissä taidoissa ja tekniikoissa on paljon sellaista, joka tukee kestävää elämäntapaa nykypäivänäkin”, ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari huomauttaa. Ensimmäinen askel on pitää huolta olemassa olevista rakennuksista ja varmistaa, että niihin sidottu energia, raaka-aineet ja työ hyödynnetään mahdollisimman pitkään. Oman ympäristönsä monimuotoisuutta voi parantaa perustamalla pihaniityn tai kitkemällä vieraslajeja, Kari listaa keinoja osallistua kulttuuriympäristöjen hoitoon.  

Kaikki ovat tervetulleita järjestämään ohjelmaa päiville

Euroopan kulttuuriympäristöpäiville järjestetään Suomessa joka vuosi muun muassa opastettuja kierroksia, työpajoja, näyttelyitä ja festivaaleja. Kaikki ovat tervetulleita esittelemään heille tärkeää kulttuuriperintöä ja ilmoittamaan tapahtumiaan kulttuuriympäristöpäivien kalenteriin.

Kulttuuriympäristöpäiviä vietetään 5.–11.9.2022. Tapahtumia voi järjestää myös muina ajankohtina koko teemavuoden ajan.

Tapahtumien järjestämisen lisäksi voit jakaa tarinasi sosiaalisessa mediassa #KestäväPerintö ja #Kulttuuriympäristöpäivät aihetunnisteilla. Mikä on sinun kestävä tekosi? Mitä haluaisit siirtää tuleville sukupolville omasta kulttuuriperinnöstäsi?

Euroopan maat toimivat yhdessä kestävän kulttuuriperinnön puolesta

Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä, European Heritage Days, vietetään 50 Euroopan maassa. European Heritage Days on Euroopan suurin yleisötapahtumien kokonaisuus. Vuosittain päivien kymmeniin tuhansiin tapahtumiin osallistuu miljoonia ihmistä.

Päiviä vietetään Euroopan neuvoston ja Euroopan komission aloitteesta. Suomessa kulttuuriympäristöpäiviä koordinoi ympäristöministeriön asettama työryhmä, jossa ovat mukana myös Museovirasto, Opetushallitus, opetus- ja kulttuuriministeriö, Suomen Kotiseutuliitto, Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura ja Suomen museoliitto.

Lisätietoja

Hanna Hämäläinen
suunnittelija
ympäristöministeriö
[email protected]
p. 0400 143 956

Jonina Vaahtolammi
koordinaattori
Suomen Kotiseutuliitto
[email protected]
p. 044 974 1705