Hyppää sisältöön
Media

EU:lta hyvitys Suomelle Durbanin ilmastokokouksessa sovitusta metsien hiilinielun laskentatavasta

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 12.3.2014 14.27
Tiedote

EU on vahvistanut kompensoivansa Suomelle ne menetykset, jotka johtuvat vuonna 2011 Durbanin ilmastokokouksessa sovitusta hiilinielujen laskentatavasta. Suomen kannalta malli on epäedullinen, sillä sen perusteella Suomi ei pysty enää kattamaan supistuvasta metsäpinta-alasta johtuvaa päästörasitetta suurella metsänhoidon nielulla. Komission esittämässä ja nyt hyväksytyssä mallissa otetaan huomioon, että Suomen metsänhoidon nielu on selvästi suurempi kuin metsäkadosta syntyvä päästö.

Suomelle kuuluvasta kompensaatiosta sovittiin jo Durbanin ilmastokokouksessa, mutta muodollinen päätös siitä saatiin tänään keskiviikkona, kun EU:n ilmastonmuutoskomitea käsitteli asiaa. Ympäristöministeri Ville Niinistö pitää päätöstä symbolisesti tärkeänä, vaikka ongelman taloudellinen merkitys Suomelle onkin pienentynyt Durbanin kokouksen jälkeen.

"Päätös on osoitus siitä, että kansainvälisessä ilmastopolitiikassa kannattaa etsiä kokonaisuuden kannalta parasta mahdollista ratkaisua. Rakentava yhteistyö luo pohjan sille, että myös kansalliset erityiskysymyksemme tulevat huomioiduksi. Suomi onkin ottanut aktiivisen roolin myös uuden ilmastosopimuksen metsäkysymysten valmistelussa, jotta metsien merkitystä hiilinielujen lähteenä jatkossa tarkastellaan mahdollisimman kokonaisvaltaisesti ja kannustavasti", ympäristöministeri Ville Niinistö sanoo.

Käytännössä hyvitys tehdään siirtämällä Suomelle ilmaisia päästöyksiköitä enintään 10 miljoonaa hiilidioksiditonnia vastaava määrä. Tarkoitus on, että päästöyksiköiden siirto tapahtuu mahdollisimman pian.

Lisätietoja:

Erityisavustaja Emma Kari, ympäristöministeriö, p. 0295 250 076, [email protected]

Ympäristöneuvos Merja Turunen, ympäristöministeriö, p 0295 250 301, [email protected]