Hyppää sisältöön
Media

Digi vauhdittamaan rakennusjätteen kierrättämistä

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 7.5.2019 11.33
Tiedote

Tuoreen selvityksen mukaan digitaalisten järjestelmien käyttö vauhdittaisi merkittävästi rakennus- ja purkujätteen hyödyntämistä. Tietokannat auttaisivat purkajaa löytämään jätteelle hyödyntäjän nykyistä helpommin sekä toisaalta ennakoimaan, koska, missä ja millaista jätettä markkinoille on tulossa.

Talonrakentamisen jätteitä syntyi Suomessa vuonna 2016 kaikkiaan 1,4 miljoonaa tonnia, josta hyödynnettiin noin 60 %. Jätteen tuottajan ja uusiokäyttäjän nopeampi kohtaaminen edistäisi osaltaan merkittävästi rakentamisen kiertotaloutta.

Digitaalisten järjestelmien tulisi täyttää tilastoinnin ja hallinnon vaatimukset ja olla toiminnanharjoittajille helppokäyttöisiä. Rakennus- ja purkujätteitä koskeva tieto kerättäisiin vain kerran ja se siirtyisi automaattisesti tarvittaviin tietokantoihin. Siirtoasiakirjan digitalisointi on tässä avainasemassa. Toiminnanharjoittajien tulisi voida ilmoittaa yhtä aikaa rakennusjätteen ominaisuudet, alkuperä ja uusi käyttökohde.

Selvityksessä tarkasteltiin rakennus- ja purkujäteselvityksen, siirtoasiakirjan ja käyttöön otetun Materiaalitorin rooleja osana valtakunnallista jätetietojärjestelmää. Ehdotetut uudistukset vaatisivat muun muassa muutoksia lainsäädäntöön, tilaajan ja urakoitsijan vastuiden selkeyttämistä sekä rakennus- ja ympäristövalvonnan tiedonvaihdon edistämistä. Ympäristöministeriölle selvityksen teki Riikka Kinnunen Winto Better World Oy:stä.

Lisätietoja:

Yliarkkitehti Harri Hakaste, p. 0295 250 074, [email protected]