Hyppää sisältöön
Media

Talouspoliittinen ministerivaliokunta linjasi Aran ja Valtion asuntorahaston tulevaisuudesta

valtioneuvoston viestintäosastoympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 24.6.2024 15.30
Tiedote 313/2024
Kuvassa rakennuksia ja metsää

Talouspoliittinen ministerivaliokunta linjasi 24.6.2024, että Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aran toiminnot siirretään ympäristöministeriön yhteyteen ja Valtion asuntorahasto sulautetaan valtion talousarvioon. Linjaukset liittyvät valtion tukeman asuntotuotannon hallinnoinnin kehittämiseen eikä niillä oteta kantaa asuntopolitiikan sisältökysymyksiin.

Aran toiminnot itsenäisenä virastona päättyvät, ja sen tehtävät siirretään osaksi ympäristöministeriötä vuonna 2025. Hallituksen esityksen valmistelu itsenäisen Ara-viraston lakkauttamisesta ja tehtävien siirtämisestä ministeriöön käynnistyy välittömästi, ja se on tarkoitus saada eduskuntaan syksyn aikana.

”Valtion tukemien asuntojen rakentaminen ja ylläpito jatkuu normaalisti ja niitä säätelevät talousarviopäätökset korkotukilainavaltuuksista, kuten tähänkin asti. Aran jatkaminen itsenäisenä virastona ei ole enää perusteltua sen nykyisellä henkilöstömäärällä. Aralla on edelleen merkittäviä tehtäviä, joiden hoitaminen on tehokkainta järjestää osana ympäristöministeriötä”, ilmasto- ja ympäristöministeri Kai Mykkänen toteaa.

Samassa kokouksessa talouspoliittinen ministerivaliokunta linjasi, että Valtion asuntorahasto sulautetaan valtion talousarvioon, ja valtion tukemaa asuntotuotantoa rahoitetaan suoraan talousarviosta vuoden 2026 alusta lähtien. Sulauttaminen edellyttää lainsäädäntö- ja talousarviomuutoksia.

Taustalla on Valtion asuntorahaston keskeisen tulonlähteen, maksettujen aravalainojen, ehtyminen lähitulevaisuudessa. Koska aravalainakanta on kohta maksettu takaisin, vaihtoehtoina olisivat rahaston pääomittaminen tai sulauttaminen talousarvioon, jolloin tuet ovat läpinäkyvämpiä. Rahastosta on maksettu korkotukilainojen menot, avustuksia ja muita asuntopoliittisia tukia. Kun rahastosta luovutaan, nämä tuet maksetaan jatkossa suoraan talousarviosta. Rahastomomentilla on nykyisinkin asetettu enimmäisvaltuudet hyväksyttäville korkotukilainoille ja takauksille, myönnettäville avustuksille ja vuokrataloyhteisöjen tukitoimille. Valtion asuntopoliittiset tuet ovat nykyisinkin talousarviomenettelyn ja valtiontalouden kehyssuunnittelun piirissä, vaikka tuet maksetaan vielä asuntorahastosta.

Molemmat linjaukset on valmisteltu valtiosihteeri Mika Nykäsen johtamassa valtion tukeman asuntotuotannon ja sitä koskevan hallinnoinnin kehittämisen työryhmässä.

Hallitusohjelman mukaisesti valtion tukemaa asuntotuotantoa toteutetaan vastasyklisesti ja kohdistetaan erityisesti pienituloisille ja muille ryhmille, joiden on vaikeaa löytää tarpeisiinsa sopivaa asuntoa markkinoilta. Asuntorakentamisen vaikean suhdannetilanteen vuoksi Ara-tuotannon korkotukilainavaltuuksia on korotettu vuodelle 2024 1,5 miljardista eurosta 2,25 miljardiin euroon. Vuoden 2025 talousarvioesityksessä korkotukivaltuudeksi esitetään 1,75 miljardia euroa. Vuosien 2026-2027 korkotukivaltuuksien tasoksi on vastaavasti vastasyklisyyttä toteuttaen linjattu yhteensä 2 miljardia euroa.

Lisätiedot: ministeri Mykkäsen erityisavustaja Emma-Stina Vehmanen, ympäristöministeriö, p. 040 847 1992; ylijohtaja Teppo Lehtinen (Araa koskevat asiat), ympäristöministeriö, p. 0295 250 157 ja hallitussihteeri Liisa Meritähti-Lustig (Valtion asuntorahastoa koskevat asiat), ympäristöministeriö, p. 0295 250 408. Sähköpostiosoitteet muotoa [email protected].