Hyppää sisältöön
Media

Suomi osallistuu G20-maiden energia- ja ympäristöministerien kokoukseen Japanissa 15.-16.6.

työ- ja elinkeinoministeriöympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 14.6.2019 10.30
Tiedote

Japani on kutsunut Suomen osallistumaan G20-ryhmän puheenjohtajakautensa ohjelmaan kuuluvaan energia- ja ympäristöministerien kokoukseen Karuizawaan 15.-16.6.2019. Suomi on yksi kokoukseen kutsutuista ns. tarkkailijamaista. Kokouksen teemoina ovat globaali energiamurros, ilmasto ja kestävä kasvu, merten muoviroskaantumisen ehkäisy ja resurssitehokkuus.

Suomea edustavat kokouksissa kansliapäälliköt Jari Gustafsson työ- ja elinkeinoministeriöstä ja Hannele Pokka ympäristöministeriöstä. Kokous koostuu yhteisosuudesta sekä energia- ja ympäristöministerien erilliskokouksista.

Energiaministerien kokouksen tavoitteena on korostaa talouskasvun, ympäristöasioiden, energiaturvallisuuden ja päästöjen vähentämisen vuorovaikutuksen tärkeyttä. Tavoitteena on myös vankistaa G20-maiden roolia energiamurroksissa sekä edistää energiasektorin innovaatioita. Suomen panosta toivotaan erityisesti ydinjätteen loppusijoitukseen liittyvissä kysymyksissä, joissa Suomi on globaali edelläkävijä. Lisäksi Suomi nostaa kokouksessa esiin keinoja, joilla voidaan edetä kohti joustavaa ja puhdasta energiajärjestelmää.

Ympäristöministerien kokouksen teemoja ovat muun muassa resurssitehokkuus ja kiertotalous, merien muoviongelma sekä innovaatiot ja luontopohjaiset ratkaisut puhtaamman ympäristön ja ilmastonmuutokseen sopeutumisen edistäjinä. Suomelta toivotaan kiertotalouden osaajana ja kunnianhimoisen kansallisen muoviohjelman laatijana vahvaa panosta kokouksen teemoihin.

Japani on G20-ryhmän puheenjohtajana ensimmäistä kertaa. Japani pyrkii puheenjohtajakaudellaan edistämään mm. YK:n kestävän kehityksen tavoitteita ja vapaakauppaa.

Suomi on profiloitunut Japanissa ydinjäte- ja kiertotalousosaajaksi, ja varsinkin viime syksynä Jokohamassa järjestetty WCEF-kiertotalousfoorumi toi positiivista näkyvyyttä suomalaisosaamiselle ja aktiivisuudelle. Lisäksi kuluvana vuonna vietetään Suomen ja Japanin diplomaattisuhteiden satavuotisjuhlaa.

Kokouksen kulkua voi seurata Twitterissä tunnisteella #G20Japan

Lisätiedot:

erityisasiantuntija Juho Korteniemi, TEM, p. +358 50 567 0715, Twitter: @JuhoKorteniemi

erityisasiantuntija Taru Savolainen, YM, p. +358 40 535 8622, Twitter: @taruelisa  

lehdistöneuvos Markus Kokko, Suomen Tokion suurlähetystö, p. +81 3 544 760 00, Twitter @markuskokko