Hyppää sisältöön
Media

Maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) sopimusneuvottelut jatkuvat – mukaan uusia kaupunkiseutuja

liikenne- ja viestintäministeriövaltioneuvoston viestintäosastoympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 31.3.2020 13.43
Tiedote 198/2020

Talouspoliittinen ministerivaliokunta käsitteli kokouksessaan 31.3.2020 valtion osallistumista suurten kaupunkiseutujen maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) sopimusneuvotteluihin. MAL-sopimuksilla vahvistetaan kaupunkiseudun kuntien keskinäistä sekä seudun ja valtion välistä yhteistyötä.

Valtio käynnistää MAL-sopimusneuvottelut  kolmen uuden seudun – Jyväskylän, Lahden ja Kuopion kanssa. Vuoden 2020 alussa valmistunut selvitys näki MAL-sopimusmenettelyllä monipuolisia muun muassa ilmastotyöhön ja kaupungistumiseen liittyviä hyötyjä sekä valtiolle että kaupunkiseuduille. Keväällä 2019 käynnistyneitä neuvotteluita MAL-sopimusten sisällöstä jatketaan Helsingin, Tampereen, Turun ja Oulun kaupunkiseutujen kanssa. Sopimusneuvottelut pyritään saamaan valmiiksi mahdollisimman pian.

Valtion puolesta sopijaosapuolina ovat ympäristöministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA, Väylävirasto, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, alueen Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus sekä Helsingin seudun sopimuksessa valtiovarainministeriö.

Lisätietoja:
ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen erityisavustaja Timo Juurikkala, p. 040 555 4013, [email protected]
liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan erityisavustaja Johanna Juselius, p. 050 372 7062, [email protected]
asuntoneuvos Tommi Laanti, ympäristöministeriö, p. 295 250 146, [email protected]
yksikön johtaja Timo Kievari, liikenne- ja viestintäministeriö, p. 040 059 3706, [email protected]