Kanslia­päällikkö Juhani Damski: Isoja kokonaisuuksia ja jatkuvaa uuden opettelua

Työskentelen ympäristöministeriön kansliapäällikkönä. Olen työskennellyt lähes koko työurani julkisella sektorilla. Pitkäaikaisin työpaikkani on ollut Ilmatieteen laitos, jossa olen toiminut moninaisissa tehtävissä atk-operaattorista tutkijaan ja erilaisiin esimiestehtäviin. Ennen ympäristöministeriön kansliapäällikkönä aloittamista työskentelin Ilmatieteen laitoksen pääjohtajana. Olen saanut nähdä elämää ja organisaatioiden toimintaa monista eri näkökulmista, kansainväliset yhteydet mukaan lukien.

Olen koulutukseltani filosofian tohtori. Opiskelin Helsingin yliopistossa pääaineenani meteorologia eli ilmatiede. Väitöskirjani tein otsonikadon ja ilmastonmuutoksen yhteydestä.

Lähdin opiskelemaan meteorologiaa, koska luonnontieteet kiinnostivat. Opiskeluaikoinani lähes kaikki meteorologian opiskelijat päätyivät töihin Ilmatieteen laitokselle, josta tuli myös minun ensimmäinen ja pitkäaikaisin työpaikkani. Tutkijanurani jäi väitöskirjan jälkeen sivuun urapolun kuljettaessa erilaisiin esimiestehtäviin ja ”hallintomiehen” rooliin. Asiat, joiden parissa työskentelen, ovat kuitenkin pitäneet minut lähellä tiedettä, ilmiöitä ja asiantuntijatyötä.

Hallintotyössä pääsee koostamaan kokonaisuuksia isoista, monimutkaisistakin asioista. Kansliapäällikön tehtävä on varsin tarkkaan määritelty: kansliapäällikkö johtaa ministeriön hallinnonalaa sekä virkakuntaa ministeriössä ja koko hallinnonalalla. Tosiasiassa työ on hyvin monipuolista. Tehtäväni on muokata asiat sellaiseen muotoon, että päätöksenteko on mahdollista ja että niistä tulee osa lainsäädäntöä tai hallintopohjaa.

Johtamistyössä tarvitsee vähän kaikenlaista osaamista. Se on tämän tyyppisen työn haaste: kaikesta pitäisi tietää vähän menemättä liian syvälle yksittäisiin asioihin. On hienoa saada hyödyntää ja tuoda näkyviin ympäristöministeriössä työskentelevien huippuasiantuntijoiden työtä. Myös uusien asioiden opettelu on mielestäni älyttömän kivaa. 

Teemme ympäristöministeriössä töitä pitkälti ihmiselle ja yhteiskunnalle haitallisten ilmiöiden, kuten ilmastonmuutoksen ja luontokadon, parissa. Tähtäämme kuitenkin aina parempaan – saamme tehdä työtä positiivisen muutoksen ja paremman tulevaisuuden eteen. Toimimme äänenä luonnolle ja ympäristölle eli tahoille, jotka eivät puhu. Omistautuminen omalle työlle hehkuu täällä työskentelevistä ihmisistä.

Juhani Damski
kansliapäällikkö