Erityis­asiantuntija Aino Lipsanen: Kansain­välistä työtä maailman tärkeimpien asioiden parissa

Työskentelen tällä hetkellä erityisasiantuntijana kansainvälisten ja EU-asioiden yksikössä. Vastuisiini kuuluvat ympäristöministeriön Venäjä-yhteistyö sekä Pohjoismaiden ja Venäjän välinen Barents-ympäristöyhteistyö. Lisäksi työpöydälläni on tehtäviä globaalilta puolelta esimerkiksi YK:n ympäristöohjelmaan (UNEP) liittyen. 

Koulutukseltani olen valtiotieteiden maisteri Helsingin yliopistosta. Olen opiskellut yhteiskuntapolitiikkaa ja ollut aina kiinnostunut kansainvälisestä yhteistyöstä. Yhteiskuntapolitiikan lisäksi opiskelin Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimusta sekä venäjän kieltä. Tein osana opintojani harjoittelut Suomen UNESCO-edustustossa Pariisissa sekä kansainvälisessä Barents-sihteeristössä Jäämeren rannalla Norjan Kirkkoniemessä.

Tieni on vienyt ympäristöministeriöön opintojeni ja aiempien työtehtävieni lisäksi myös oman kiinnostukseni ja harrastuneisuuteni kautta. Minulla on aina ollut vahva luontoihmisen identiteetti ja palo ympäristökysymyksiin.

Aloitin ympäristöministeriössä EU-avustajana vuonna 2018, jolloin valmistelin Suomen EU-puheenjohtajuuskautta. Ensimmäiset työtehtäväni liittyivät kuitenkin Suomen Arktisen neuvoston puheenjohtajuuden toimeenpanoon. 

Mieleenpainuvin muistoni ympäristöministeriöstä on kolmas työpäiväni. En ollut valtioneuvoston yhteisen perehdytyksen vuoksi ehtinyt astua vielä kertaakaan ympäristöministeriön rakennukseen Aleksanterinkadulla, kun jo kolmantena työpäivänäni lensin uuden kollegan kanssa Rovaniemelle valmistelemaan Arktista ympäristöministerikokousta ja biodiversiteettikongressia. Työpäivä on jäänyt mieleeni, sillä se antoi osuvan kuvan siitä, millaista on työskennellä ympäristöministeriön kansainvälisissä työtehtävissä: menoa ja meininkiä riittää!

Tyypillinen työpäiväni koostuu monista kokouksista. Kokousten ja työryhmätyöskentelyn ohella varaan kuitenkin erikseen aikaa kirjoittamiselle ja ajattelemiselle. Työtehtäviini kuuluu Suomen kantojen valmistelun ja kansainvälisen vaikuttamistyön lisäksi paljon muistioiden, taustojen ja puheiden kirjoittamista esimerkiksi ympäristöministeriön johdolle sekä muulle valtioneuvostolle.

Keskeinen osa työtäni on tiivis yhteydenpito moniin eri tahoihin, kuten ulkoministeriöön ja muiden ministeriöiden kollegoihin, virastojen asiantuntijoihin sekä monenlaisiin sidosryhmiin tutkijoista maakuntaliittoihin. Kansainvälisissä tehtävissä myös matkustaminen on iso osa työtä. Ennen koronaa matkasin esimerkiksi EU-asioissa Brysseliin sekä jonkin verran myös Keniaan, jossa YK:n ympäristöohjelman päämaja sijaitsee. 

Parasta ympäristöministeriössä työskentelyssä on huippulahjakkaat ja fiksut kollegat sekä se, että pääsemme yhdessä tekemään töitä maailman tärkeimpien asioiden eteen.

Aino Lipsanen    
erityisasiantuntija