Hoppa till innehåll
Media

Minister Tiilikainen: ”Begränsningen av fluorkolväten är ett viktigt steg i bekämpningen av klimatförändringen”

miljöministeriet
Utgivningsdatum 24.3.2017 6.56
Pressmeddelande

I oktober i fjol ingicks ett internationellt avtal om begränsning av förbrukningen av fluorkolväten (HFC) som orsakar klimatuppvärmning. Avtalet ska nu genomföras nationellt. I samband med den 28:e partskonferensen för Montrealprotokollet, som hölls i Kigali i Rwanda i oktober förra året, kom länder från hela världen överens om att reglera produktionen och förbrukningen av HFC-föreningar.

HFC-föreningar blev allt vanligare i och med att användningen av ämnen som bryter ned ozonskiktet förbjöds i kyl- och luftkonditioneringsutrustning genom Montrealprotokollet. HFC-föreningarna har på senare tid konstaterats vara kraftiga växthusgaser som orsakar klimatuppvärmning. Redan flera år innan ett beslut slutligen fattades i Kigali hade man fört diskussioner om att ta in användningsbegränsningar i Montrealprotokollet.

Begränsningen av förbrukningen av fluorkolväten har en betydande inverkan med tanke på begränsningen av klimatförändringen och klimatavtalet från Paris. Det uppskattas att man genom de ändringar som antogs i Kigali kan minska utsläppen med ca 70 gigaton före 2050. Uppskattningarna om vilken inverkan en minskad förbrukning av HFC-föreningar har på den globala medeltemperaturen varierar beroende på hur snabbt nya energieffektivare anläggningar kan tas i bruk framför allt i utvecklingsländerna.

”Beslutet att begränsa förbrukningen av fluorkolväten var en förhandlingsframgång och ett viktigt steg med tanke på bekämpningen av klimatförändringen. Nu behövs alla länders insats för att mängden HFC-föreningar gradvis ska minska. Finland har förbundit sig till avtalet, och regeringen kommer att överlämna en proposition till riksdagen om godkännande av avtalet redan under vårsessionen”, säger jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen.

Ändringarna i Montrealprotokollet avses träda i kraft vid ingången av 2019. Detta förutsätter att minst 20 parter har godkänt dem genom nationella förfaranden. Finland har för avsikt att godkänna avtalet både som en del av EU och i det nationella beslutsfattandet. Statsrådet överlämnade den 23 mars en skrivelse till riksdagen (U 32/2017 rd) i vilken statsrådet understöder Europeiska kommissionens förslag till rådets beslut om ingående av avtalet.

Användningen av HFC-föreningar har ökat speciellt i tillväxtekonomier. En del utvecklade länder, inklusive EU, har redan infört strikta begränsningar för fluorkolväten, eftersom det redan finns ersättande miljövänliga och energieffektiva tekniker för de flesta användningsändamål. Enligt de överenskomna ändringarna i Montrealprotokollet ska industriländerna minska produktionen och förbrukningen av HFC-föreningar med 10 procent redan 2019 och gradvis med 15 procent fram till 2036. Utvecklingsländerna har delats in i två grupper. Merparten hör till den ambitiösare gruppen, där användningen av HFC-föreningar ska frysas 2024 och gradvis minskas 2029–2045. I den andra gruppen ska frysningen ske 2028 och den gradvisa minskningen påbörjas 2032.

De extra kostnader som begränsningarna orsakar utvecklingsländerna ersätts ur Montrealprotokollets multilaterala ozonfond. I år stöder Finland vidtagandet av snabba åtgärder i utvecklingsländerna med tilläggsfinansiering på drygt 200 000 euro.

Montrealprotokollet, som i år firar 30-årsjubileum, har ansetts vara världens mest lyckade internationella miljöavtal, eftersom förbrukningen av ozonnedbrytande ämnen tack vare avtalet har minskat över 98 procent från år 1987, då protokollet kom till. Det beräknas att ozonskiktet kan återställas senast 2065.

Mer information:

Eeva Nurmi, konsultativ tjänsteman, miljöministeriet, tfn 0295 250 209, [email protected]