Hoppa till innehåll
Media

Minister Kari: Den ekologiska skuldens dag påminner oss om behovet att finna nya lösningar för hållbar användning av naturresurser

miljöministeriet
Utgivningsdatum 29.3.2022 13.07 | Publicerad på svenska 29.3.2022 kl. 14.25
Pressmeddelande

"De pågående kriserna har blottat den otäcka sanningen förutom om krigets grymhet, även om hur begränsade naturresurser är och hur de är en politisk fråga. Vi är i akut behov av metoder för att bryta oss loss från beroendet av överkonsumtionen av naturresurser och användningen av fossila bränslen", konstaterade miljö- och klimatminister Emma Kari i dag vid sitt informationsmöte om cirkulär ekonomi. En cirkulär ekonomi är det följande steget inom ekonomin och miljöpolitiken. Den cirkulära ekonomin bidrar också till att stävja klimatförändringarna och förlusten av biologisk mångfald.

Finland är ett av de länder i Europa som använder mest naturresurser. Den inhemska konsumtionen i Finland är cirka 29 ton per person, medan den hållbara nivån uppskattas vara 3–8 ton. I år infaller den ekologiska skuldens dag redan den 31 mars. Det innebär att finländarna på bara tre månader har förbrukat sin andel av de förnybara naturresurserna.

I programmet för cirkulär ekonomi (2021) ställde regeringen upp mål för förbrukningen av naturresurser för första gången i Finlands historia. Regeringen fastställde bland annat att den inhemska totalförbrukningen av primära råvaror 2035 inte får överstiga 2015 års nivå.

"I syfte att uppnå målet inledde miljöministeriet också ett utredningsarbete som grundar sig på professor Dasguptas rapport. Målet är att få information om hur ekonomin, användningen av naturresurser och naturens mångfald är länkade till varandra och hur förlusten av biologisk mångfald påverkar ekonomin", säger minister Kari.

Naturresursmålen i programmet för cirkulär ekonomi skärps genom att ingå ett avtal om en koldioxidsnål cirkulär ekonomi. Förhoppningen är att branscher, företag, kommuner och regioner ska ansluta sig till avtalet genom egna åtaganden. För att inleda arbetet tar forskarna fram alternativa vägar till en hållbarare och mer resurseffektiv framtid tillsammans med de aktörer som har gått med i arbetet. Forskarna sparrar också aktörerna i att välja de mest effektiva åtgärderna i sina egna åtaganden.

"Jag hoppas att ett stort antal finländska företag och andra aktörer kommer med i arbetet. Det ger en möjlighet att fundera på vägar mot en resurssnål och koldioxidneutral framtid, skapa ny affärsverksamhet och branschöverskridande samarbete samt identifiera åtgärder som också stärker självförsörjningsgraden och skapar välfärd", säger minister Kari.

EU-kommissionen förväntas denna vecka offentliggöra initiativ som hänför sig till cirkulär ekonomi, såsom ett initiativ för hållbar produktpolitik och en strategi för hållbara textilier.

"Hållbar planering av produkter är en viktig förändringskraft. Konsumenterna förtjänar produkter som är hållbara och går att reparera, uppehålla och återvinna på ett säkert sätt. En ekonomi som sparar naturresurser utgör en möjlighet också för företag att få konkurrensfördelar genom att erbjuda hållbarare produkter och att skapa ny affärsverksamhet och nya arbetsplatser", säger minister Kari.

Ytterligare information:

Ministerns specialmedarbetare Milja Henttonen, tfn 050 599 3094, [email protected]