Hoppa till innehåll
Media

Jättepott till Finland från EU: i LIFE-projektet restaureras insjöar runt om i Finland med nästan 20 miljoner euro

miljöministeriet
Utgivningsdatum 10.12.2015 9.08
Pressmeddelande

Miljöministeriet och Forststyrelsens naturtjänster meddelar:

Finland har beviljats finansiering för LIFE-fondens mest omfattande projekt under Finlands tid i EU. Europeiska kommissionen har beviljat Finland nästan 12 miljoner euro för att restaurera sjöar, åar och älvar och mindre vattendrag och för nya praxis som främjar detta.

I projektet FRESHABIT (2016–2022) kommer man med sammanlagt nästan 20 miljoner euro att bland annat bygga fiskvägar, restaurera bäckar, minska urlakningen av näringsämnen från avrinningsområden i vatten, återuppliva den utarmade populationen av flodpärlsmusslor och främja hållbar användning av naturresurser i insjöarna och en miljövänligare vattenkraft. Inom projektets ramar kommer man dessutom att förbättra förutsättningarna för turism i anknytning till insjöarna och andra näringsmöjligheter som bottnar i naturen. I projektet deltar partner från sammanlagt 30 olika sektorer från olika håll i Finland.

Under 2000-talet har man fäst mycket uppmärksamhet vid att förbättra vattnens status, men situationen har dock inte förbättrats på något avsevärt sätt. I synnerhet åarna och älvarna är fortfarande i ganska dåligt skick på kusten. Detta beror på många faktorer och det krävs ett omfattande samarbete för att lösa dem. Det handlar till exempel om att reducera jord- och skogsbrukets diffusa belastning på vattnen via avrinningsområden och skador på vattnen som orsakas av byggandet.

”Jag vill tacka alla för en väl gjord beredning av det här viktiga projektet och önska framgång i genomförandet av det. Det är bra att detta projekt stöder målen för regeringens spetsprojekt bland annat i fråga om att främja skyddet av vandringsfiskar”, skickade jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen sina hälsningar från klimatmötet i Paris.

En exceptionellt stor grupp aktörer arbetar med en omfattande miljöutmaning

FRESHABIT är en av Europeiska kommissionens sex första så kallade integrerade projekt som ska lösa omfattande miljöproblem. Projektet FRESHABIT för på ett nytt sätt samman olika aktörer som påverkar vattnens status. Projektet genomförs lokalt i åtta målområden runt om i landet (se förteckningen nedan).

”I ett integrerat projekt är principen en flexibel, uppifrån nedåt framskridande projektplanering, och därför startade projektet som ett samarbete mellan miljöministeriet och Forststyrelsen. Projektet ökar samarbetet mellan olika sektorer och förenar utvecklingen av vattenskyddet, annat naturskydd, skogsbruket och utveckling av landsbygden. Jag tror att vi kommer att få till stånd många nya praxis som förblir permanenta”, säger överdirektör Timo Tanninen vid miljöministeriet.

I områdena ska man bygga fiskvägar, restaurera strömmande vattendrag och sjöar och minska utsläppen i avrinningsområden. På så vis främjar man bland annat naturlig fortplantning hos vandringsfiskbestånden och förbättrar fiskarnas och hotade arters livsmiljöer. I projekten utvecklas dessutom metoder för kartläggning av undervattensmiljön i insjöarna och för att bedöma dess status. Målet är att få till stånd ett omfattande nationellt kartläggningsprogram för natur- och kulturvärden i sjöar, åar och älvar och mindre vattendrag.

”Under de senaste åren har man utarbetat flera strategier för att restaurera vattnen och återuppliva vandringsfiskbestånden. Detta projekt verkställer dem. Ur Forststyrelsens perspektiv är detta en ypperlig chans att växa som aktör inom insjöområdet”, konstaterar specialplanerare Jari Ilmonen vid Forststyrelsens naturtjänster som koordinerar projektet.

Finansiering och sysselsättning till olika orter i Finland

Genomförandet av projektet FRESHABIT LIFE kommer att främja aktörernas företagsverksamhet på landsbygden och medföra möjligheter för entreprenad runt om i Finland.

Projektets nationella finansiering består till stora delar av jord- och skogsbruksministeriets och miljöministeriets anslag för vattenvård. Dessutom förutsätter EU att man använder andra nationella och EU-baserade finansieringsmekanismer för att uppnå projektets mål på en bredare front. Under projektets gång strävar man efter att aktivt skaffa finansiering från andra finansieringskällor, såsom programmet för utveckling av landsbygden och EU:s struktur- och socialfonder.

Målområden:

  • Svartån, dragare Västra Nylands vatten och miljö rf
  • Vanajavesi (fågelvatten), dragare Vanajavesikeskus
  • Sydvästra Finland (Kiskonjoki och Karvianjoki), dragare Närings-, trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland
  • Österbotten (Esse å och Storå), dragare Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten
  • Mellersta Finland (Saarijärven reitti, Päijänne och Konnevesi), dragare Finlands miljöcentral
  • Puruvesi, dragare Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Savolax
  • Koitajoki, dragare Närings-, trafik- och miljöcentralen i Norra Karelen
  • Naamijoki (biflod till Torne älv), dragare Forststyrelsen, Lapplands naturtjänster

FRESHABIT-projektets partner och medfinansiärer

Ytterligare information:

Projektets dragare:

Specialplanerare Jari Ilmonen, Forststyrelsens naturtjänster, tfn 040 831 8307, [email protected] Utvecklingschef Mikko Tiira, tfn 040 169 6646, [email protected]

Koordinerare vid de centrala organisationerna inom projektet:

Utvecklingschef Seppo Hellsten, Finlands miljöcentral, tfn 029 525 1165, [email protected]

Specialforskare Teppo Vehanen, Naturresursinstitutet, tfn 029 532 7875, [email protected]

Projektchef Antti Leinonen, Skogscentralen, tfn 040 841 5790, [email protected],

Allmänt om LIFE-programmet:

Konsultativ tjänsteman Pekka Harju-Autti, miljöministeriet, tfn 029 525 0339, [email protected]