Hoppa till innehåll
Media

Enighet om begränsning av utsläpp från medelstora förbränningsanläggningar inom EU

miljöministeriet
Utgivningsdatum 30.6.2015 10.40
Pressmeddelande

Medlemsländerna bekräftade i dag det preliminära samförstånd som Europaparlamentet och rådet nådde förra veckan om direktivförslaget om begränsning av utsläpp från medelstora förbränningsanläggningar. Rådet och parlamentet måste ännu officiellt anta direktivet för att det ska träda i kraft. Målet med direktivförslaget är att minska utsläppen av svaveldioxid, kväveoxider och partiklar till luften och att minska de olägenheter för miljö och hälsa som utsläppen orsakar.

Direktivförslaget slår fast gränsvärden för utsläpp från befintliga och nya förbränningsanläggningar med en effekt på 1–50 megawatt. I synnerhet utsläppsgränsvärdena för partiklar från de minsta förbränningsanläggningarna blir betydligt striktare än vad dagens finska lagstiftning föreskriver, eftersom gränsen i fortsättningen ligger på högst 50 milligram per kubikmeter rökgas. Gränsvärdena för nya förbränningsanläggningar är på det hela taget striktare än för befintliga anläggningar. Sådana anläggningar som omfattas av direktivet finns t.ex. hos fjärrvärmebolag, växthus och sågverk. Gränsvärdena behöver inte följas i de anläggningar som har en drifttid på under 500 timmar om året eller under 1 000 timmar om året när det är fråga om befintliga förbränningsanläggningar som används under synnerligen kalla perioder.

"Vi lyckades i vår ambition. Även om gränsvärdena blir striktare jämfört med dagens gränsvärden kan vi undgå förtida investeringar, eftersom vi fick tillräckligt långa övergångsperioder", konstaterar jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen.

Enligt förslaget går övergångsperioden för små förbränningsanläggningar med en effekt på mindre än 5 megawatt fram till år 2030 och för större anläggningar fram till 2025. En betydande del av Finlands förbränningsanläggningar kommer att nå slutet på livscykeln under övergångsperiodens gång. Finland fick i direktivförslaget in ett tidsbegränsat undantag för pannor som huvudsakligen använder biomassa som bränsle. För dessa sträcker sig övergångsperioden till 2030, ifall de ligger i sådana områden där de gränsvärden som ställts för luftkvaliteten inte överskrids. I Finland gagnar detta undantag befintliga anläggningar med en effekt på 5–10 megawatt.

"Det nya tidsbegränsade undantaget för förbränningsanläggningar som använder biomassa är ett resultat av aktiv påverkan från vår sida. Jag är också nöjd över det undantag som gäller anläggningar med kortare drifttid. En genomsnittlig drifttid på tusen timmar per år vintertid garanterar möjligheten att bl.a. inom fjärrvärmeproduktionen upprätthålla tillräckligt med reservkapacitet utan onödiga kostnader. Vi har kontinuerligt framhävt att utsläppen bör minskas på ett kostnadseffektivt sätt, och det slutresultat som nu nåtts är en god kompromiss", konstaterar jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen.

I Finland orsakar direktivet åtgärder i synnerhet i små förbränningsanläggningar (1–10 MW), som hittills huvudsakligen stått utanför tillämpningsområdet för den nationella lagstiftningen. I praktiken innebär direktivet att utrustningen för rening av rökgaser i omkring 300 förbränningsanläggningar som använder biomassa som bränsle måste förnyas eller effektiviseras, eller så måste anläggningens verksamhet läggas ned senast 2030. Alla dessa förbränningsanläggningar omfattas dock av det tidsbegränsade fjärrvärme- eller biomassaundantaget fram till 2030.

Mer information

Jaakko Kuisma, specialsakkunnig, miljöministeriet, tfn 0295 250 361, [email protected]

Anne Kettunen, ministerns specialmedarbetare, miljöministeriet, tfn 046 923 51 69, [email protected]

Liisi Klobut, råd för internationella ärenden, miljöministeriet, tfn 050 301 82 12, [email protected]