Hoppa till innehåll
Media

Ändringarna i nitratförordningen träder i kraft omedelbart

miljöministeriet
Utgivningsdatum 15.10.2015 10.39
Pressmeddelande

Statsrådet har i dag godkänt de ändringar som föreslagits i nitratförordningen i fråga om nyttjande, lagring och behandling av stallgödsel och organiska gödselfabrikat. Med ändringarna strävar man efter att lätta på kostnadstrycket på jordbruket, utan att försämra nivån på vattenskyddet. Ändringarna träder i kraft omedelbart.

I och med ändringarna har de krav som ställs på lastningsunderlag ändrats så att underlagen ska ha hård botten, medan de tidigare skulle ha tät botten. Kravet om att underlagen ska ha hård botten tillämpas från den 1 januari 2016.

Nu är det tillåtet att av arbetstekniska skäl lagra kompost och oförpackade organiska gödselfabrikat med en torrsubstans på minst 30 procent i stack även mellan november och januari. Tiden för lagring i stack är dock begränsad såtillvida att stacken får stå på åkern högst ett år efter att den anlades. Förutsättningarna för lagring i stack har dessutom förbättrats i och med att det i en och samma stack kan placeras minst den mängd organiskt gödselfabrikat eller stallgödsel som ska spridas ut på en hektar eller den mängd som ska spridas ut på hela skiftet och på angränsande skiften.

Organiska gödselfabrikat som huvudsakligen har annan effekt än växtnäringseffekt utesluts från tillämpningsområdet. Förordningen ska hädanefter inte längre tillämpas varken på fiberslam eller på växtunderlag som använts för svampodling eller växtunderlag av torv, ur vilka näringsämnena redan tagits till vara. Detta gör det lättare att använda jordförbättringsmedlen i åkerbruk.

I förordningen togs det också in ett undantag som gäller spridning av stallgödsel så att gödsel ska kunna spridas ännu i november av orsaker som hänför sig till exceptionella väderleksförhållanden. Med exceptionella väderleksförhållanden avses situationer där riklig nederbörd och liten avdunstning har förhindrat att gödselmedel tas till vara som näring på åkern under växtperioden.

Syftet med nitratförordningen är att begränsa vissa utsläpp från jordbruk och trädgårdsodling. Genom förordningen genomförs EU:s nitratdirektiv nationellt.

Mer information:

Jukka-Pekka Kataja, specialmedarbetare, [email protected], tfn 0295 162 476

Markus Tarasti, överinspektör, [email protected], tfn 0295 250 291

Anne Polso, överinspektör, [email protected], tfn 0295 250 071

Leena-Marja Kauranne, specialsakkunnig, [email protected], tfn 0295 250 123