Kiertotalouden sankarit

Spinnovan Sanna Haavisto haluaa tuoda avoimuutta tekstiiliteollisuuden raaka-aineiden matkaan 

Spinnova valmistaa selluloosasta materiaalia täysin kierrätettäviin vaatteisiin. Yrityksen tuotekehitysasiantuntija Sanna Haaviston tavoitteena on, että tulevaisuudessa vaatteen hintalapussa voi lukea koko matka puusta paidaksi.

Mitä teet kiertotalouden parissa?

“Työskentelen Spinnovalla tuotekehityksen parissa. Yritys kehittää uudentyyppistä kuitua selluloosasta tekstiiliteollisuudelle.

Spinnova-kuitu on tehty kiertämään. Rikkinäisen vaatteen voi tulevaisuudessa palauttaa Spinnova-kuitua käyttävälle brändille raaka-aineeksi, josta tehdään uusia vaatteita, ominaisuuksista tinkimättä. 

Minun tehtäväni on varmistaa, että koko matka raaka-aineesta lopputuotteeseen olisi mahdollisimman monipuolisesti ja avoimesti dokumentoitu. Uskomme, että lopputuotteen tekijällä ja kuluttajalla on oikeus tietää, millaisen matkan Spinnova-kuidusta tehty tuote on kulkenut metsästä hyllyyn. Näin kuluttaja voi saada selville, mistä päin materiaaliin tarvittava puu on saatu, kuinka monta kertaa tekstiili on jo ollut käytössä ja mitä kemikaaleja on käytetty värjäykseen. 
Haluamme parantaa tekstiiliteollisuuden läpinäkyvyyttä ja kierrätettävyyttä.”

Miten kiertotalousajattelu alkoi?

“Spinnova syntyi Teknologian tutkimuskeskus VTT:llä. Kaikki alkoi, kun kollegani Juha Salmela sai idean: voisiko tekstiilikuitua tehdä yhtä fiksusti, kuin hämähäkki tekee seittiä? 

Vuonna 2015 ideaa haluttiin lähteä kehittämään kaupalliseksi tuotteeksi. Olin yksi kolmesta tutkijasta, jotka lähtivät Juhan ja Janne Porasen mukaan Spinnovaan. 

Tällä hetkellä Jyväskylän pilottitehtaassammetehdään jo kuitua, joka lähtee maailmalle erilaisiin testeihin. Olemme jo tehneet Spinnova-kuidusta prototyyppejä, esimerkiksi reppuja yhdessä Bergansin kanssa ja asukokonaisuuden Marimekolle. 

Nyt hiomme yksityiskohtia, jotta parin vuoden päästä meillä voisi olla suuremman mittakaavan kaupallinen tuotantolaitos.” 

Mikä vauhdittaisi mielestäsi Suomen siirtymistä kiertotalouteen?

“Kiertotalouteen siirtyminen tarvitsee avoimuutta ja rohkeutta.

Suomalaiset ovat todella hyviä kierrättäjiä. Kuluttajat ja yritykset pitävät huolen, että jäte on huolellisesti lajiteltu. Kuitenkin kierrätetyn jätteen hyödyntämisessä on vielä kehitettävää. Olisi tärkeä saada tekstiiliteollisuuden tunnetut brändit sitoutumaan kierrätettyjen ja kierrätettävien kuitujen kehitykseen ja kierrättämisen logistiikkaan. 

Kehitystä täytyy tehdä pitkäjänteisesti ja yhdessä eri toimijoiden kautta, jotta kiertotalous vahvistuu pala kerrallaan.”

Sanna Haavisto, Spinnova Oy: Me haluamme parantaa tekstiiliteollisuuden läpinäkyvyyttä ja kierrätettävyyttä. Spinnova-kuitu on tehty kiertämään. Minun tehtäväni on varmistaa, että kuluttaja tietää, millaisen matkan selluloosakuidusta tehty vaate on kulkenut metsästä vaatekaappiin.