Kiertotalouden sankarit

Sampo Hietanen mullistaa liikenteen Whim-sovelluksella: “Voimme ottaa kaikki irti niistä liikennevälineistä, joita kaduilla jo on”

Liikenteen päästöt vain kasvavat. Sampo Hietasen perustama yritys MaaS Global tarjoaa yksityisautoilun vapauden ilman sen päästöjä Whim-sovelluksen avulla. Hietasen mukaan liikenteen kiertotalous on tulevaisuuden ala, joka voisi nostaa MaaS Globalin maailman suurimmaksi yritykseksi.

Mitä teet kiertotalouden parissa?

“Perustamani yritys MaaS Global tuo kiertotalouden liikenteeseen. Haluamme uudistaa liikennettä niin, että kaikkia välineitä käytetään tehokkaammin. 

Moni pitää auton omistamista vapautena, mutta yksityisautoja käytetään vain noin neljä prosenttia ajasta. Haluamme vähentää liikkumisen päästöjä ilman, että ihmisten tarvitsee tinkiä liikkumisen vapaudesta.

Tähän perustuu Whim-sovellus. Samasta sovelluksesta saa kuukausihinnalla joukkoliikenteen, taksit, autonvuokrauksen, pyörät ja sähköpotkulaudat. Sovelluksen avulla voidaan ottaa kaikki irti niistä liikennevälineistä, joita kaduilla jo on.

Liikenne tuottaa tällä hetkellä 25% kaikista maailman hiilidioksidipäästöistä. Arvioidaan, että liikenteen osuus on vuonna 2030 40% kaikista päästöistä. Kehitys ei voi jatkua näin. Tavoitteemme on vähentää vuoteen 2030 mennessä miljoona autoa kaduilta EU:n alueella. Tavoite on kunnianhimoinen, mutta mahdollinen. 

MaaS Global voi olla vielä joku päivä maailman suurin yritys.”

Miten kiertotalousajattelu alkoi? Mistä idea syntyi?

“Ajatus liikkumisesta palveluna on paljon suurempi kuin meidän yrityksemme. Se on suomalainen keksintö, joka syntyi yhteistyössä viranomaisten, korkeakoulujen ja yritysten kanssa. Minua pidetään usein idean isänä, mutta en keksinyt sitä yksin.

Sain ensimmäisen idean Whim-sovelluksesta vuonna 2006 lentokoneessa, parin kuohuviinilasin jälkeen. Elimme Nokian huippuvuosia, ja pohdin, mitä liikenne voisi oppia viestintäteknologian maailmasta. Silloin idea syntyi: liikkuminen tarvitsee operaattorin.

Ajatus ehti kypsyä melkein kymmenen vuotta, kunnes sovellus sai alkunsa vuonna 2015. Kokosimme liikkumisen palvelut yhdelle alustalle. Nyt neljä vuotta myöhemmin olemme laajentuneet ympäri Eurooppaa.

Uskon, että Suomesta voi levitä maailmanlaajuinen liikkumisen muutos!”

Mikä vauhdittaisi mielestäsi Suomen siirtymistä kiertotalouteen?

“Suurten alojen, kuten liikenteen, suuriin muutoksiin tarvitaan uusia markkinoita. Valtakunnallisella tasolla tärkein teko olisi verotuksen muuttaminen päästöperusteiseksi. 

Suomella on liikenteen parissa mahdollisuus näyttää maailmalle mallia. Osaamista ja hyviä suunnitelmia löytyy, mutta täytyy myös olla uskallusta tehdä suunnitelmista totta. Liikenteen kiertotaloudessa Suomella ei ole hävittävää, mutta paljon voitettavaa. Suomalainen ajatus liikkumisesta palveluna tunnetaan jo maailmalla. 

Nyt pitää vain antaa mennä ja uskaltaa!”

Sampo Hietanen, MaaS Global: Tuomme kiertotalouden liikenteeseen Whim-sovelluksen avulla. Haluamme vähentää liikenteen päästöjä ilman, että ihmisten tarvitsee tinkiä liikkumisen vapaudesta. Suomesta voi levitä maailmanlaajuinen liikkumisen muutos.