Kiertotalouden sankarit

Iida Miettinen turhautui kertakäyttökulttuuriin ja inspiroitui panttipulloista – tuloksena Kamupak

Kasvuyritys Kamupak yhdistää digitaalisen alustan ja panttipalvelun, jotta kertakäyttöpakkaukset saadaan kiertoon. Perustaja Iida Miettinen haluaa korvata kertakäyttöajattelun kiertotaloudella.

Mitä teet kiertotalouden parissa?

“Olen kasvuyritys Kamupakin perustaja. Tavoitteemme on korvata kaikki kertakäyttöiset pakkaukset digitaalisen panttipalvelun avulla. Kertakäyttöpakkaukset kuluttavat luonnonvaroja turhaan, vaikka todellisuudessa pakkauksia olisi mahdollista pestä ja käyttää uudestaan. 

Nyt aluksi keskitymme noutoruoan pakkausten kiertoon. Kamupakin pakkauksia on tarjolla ravintoloissa ja ruokakaupoissa. Ensimmäisellä kerralla käyttäjä maksaa pantin rasiasta, ja voi palauttaa sen käytön jälkeen mihin vaan Kamupakin pisteeseen. Palautusta vastaan saa panttikuitin, jonka avulla saa taas uuden rasian käyttöön tai voi lunastaa pantin. Rasiat kestävät jopa sata käyttökertaa.

Digitaalista alustaa voi tulevaisuudessa soveltaa myös muihin tuotteisiin. Tuotteet ja pakkaukset kuuluvat kiertoon.”

Miten kiertotalousajattelu alkoi? Mistä idea syntyi?

“Kaikki alkoi siitä, kun minua alkoi turhauttaa kertakäyttöisten pakkausten lisääntyminen noutoruoan suosion kasvaessa. Huomasin, ettei markkinoilla ollut tarjolla korvaavaa ratkaisua. 

Löysin pian ratkaisun kiertotaloudesta. Yhdessä Karri Lehtosen ja Eero Heikkisen kanssa keksimme, että panttijärjestelmän avulla pakkausten uudelleenkäytöstä voisi tehdä helppoa ja turvallista. Inspiraationa oli panttipullojärjestelmä, jonka periaatteita sovelsimme digialustan kehityksessä. 

Kamupak on käytössä jo muutamassa ruokakaupassa ja ravintolassa. Olemme oppineet kokeilemalla ja kehittämällä. Nyt olemme valmiita laajentamaan toimintaa. 

Uuden toimintatavan vakiinnuttaminen on haaste, sillä nykyinen kulttuurimme perustuu paljon kertakäyttöisyyteen ja kiireiseen. Se kuitenkin motivoi meitä. Haluamme tehdä kierrätyksestä normin kertakäyttökulttuurin tilalle.”

Mikä vauhdittaisi mielestäsi Suomen siirtymistä kiertotalouteen?

“Kiertotalouteen siirtymisessä yhteistyö on tärkeintä. Kasvuyritysten, suuryritysten, julkisten toimijoiden ja kuluttajien yhteistyötä tarvitaan, jotta voimme asettaa rohkeat tavoitteet ja toteuttaa niitä. Kiertotalousstrategialla tullaan tekemään juuri tätä.

Toivoisin, että kiertotalouden periaatteista tulisi entistä tutumpia ja selkeämpiä kuluttajille ja yrityksille. Lisäksi keinojen pitäisi olla mahdollisimman helppoja. Juuri tähän pyrimme Kamupakilla.”

Iida Miettinen, Kamupak: Kertakäyttöpakkaukset kuluttavat luonnonvaroja turhaan, vaikka pakkauksia olisi mahdollista käyttää uudestaan helposti ja turvallisesti. Tavoitteemme on korvata kaikki kertakäyttöiset pakkaukset digitaalisen panttipalvelun avulla.